Τριήμερο ζυμώσεων στην Καλαμάτα για την Κεντροαριστερά

Πρώτη Δημοσίευση: 19/10/2017 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2017 13:11
Σύγκρουση για την επόμενη ημέρα των εκλογών
 
Συνωστισμός υποψηφίων και εκπροσώπων του νέου φορέα που θα διαδεχτεί τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» αναμένεται από σήμερα και μέχρι το Σάββατο στην Καλαμάτα.
Η αρχή γίνεται με το βουλευτή Αχαΐας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος το απόγευμα (6.00) θα συναντήσει στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στελέχη και υποστηρικτές της υποψήφιας την προεδρία του νέου κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ενώ θα υπάρξει και σχετική ομιλία από την πλευρά του. Αύριο τη σκυτάλη παίρνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα μιλήσει στις 8.15 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex. Ο κύκλος κλείνει το Σάββατο με τον Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος θα συναντηθεί με φορείς και υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη.
Υπενθυμίζουμε ότι από τους οκτώ, πλέον, υποψήφιους αρχηγούς στη Μεσσηνία έχουν βρεθεί ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
 
Το ερώτημα που καίει
Το θολό αυτή την ώρα πολιτικό τοπίο και η στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο νέος κεντροαριστερός φορέας μετά τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή",  δημιουργεί ήδη τριγμούς και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, καθώς το ενδεχόμενο το νέο κόμμα να κληθεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές είναι πιθανό. Ήδη οι θέσεις που έχουν πάρει οι υποψήφιοι αποτυπώνουν τις βαθιές διαφοροποιήσεις και σκιαγραφούν τη δυσκολία συνεννόησης και αδιατάραχτης μελλοντικής πορείας.
Χαρακτηριστική είναι η κόντρα που δημιουργήθηκε μετά τις συνεντεύξεις Γεννηματά - Ραγκούση στην τηλεόραση του ΣKAΪ. Εκεί η Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της πως «δε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός», εστίασε στην επόμενη εκλογική μάχη, παίρνοντας αποστάσεις από όσους προεξοφλούν πως αυτή θα είναι «ταγκό για δύο».
Όσον αφορά στις συνεργασίες, η κα Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της ανέφερε πως «στόχος μου είναι μια ισχυρή Κεντροαριστερά του μέλλοντος που θα αποτελέσει παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας». Φράση που θεωρείται κομβική και στηρίζεται πάνω στην προγραμματική σύγκλιση.
Από αυτή την αποστροφή της πιάστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, που για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, κατηγορώντας ευθέως την πρόεδρο της ΔΗΣΥ για εξαγγελία συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Γεννηματά εξήγγειλε συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτή είναι η μεγάλη διαφωνία που έχω μαζί της».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε μέσω κύκλων λέγοντας πως «προφανώς πρόκειται για παρανόηση. Δε θέλουμε να πιστέψουμε πως αποτελεί διαστρέβλωση», ρίχνοντας ευθέα βέλη στον πρώην υπουργό.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης που στις τελευταίες συνεντεύξεις του τονίζει πως δεν είναι στη λογική «όχι σε όλα», προτάσσει με κάθε ευκαιρία την αυτονομία του πολιτικού κέντρου που δε θα άγεται και θα φέρεται από τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Tονίζεται, ωστόσο, με νόημα πως το Ποτάμι έχει στις ιδρυτικές του αρχές την κουλτούρα της συνεργασίας και δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
Στην ίδια λογική, αλλά με μία διακριτή διαφορά βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για τον ευρωβουλευτή της Ελιάς υπάρχει ως επιλογή και η στήριξη μιας κυβέρνησης όχι απαραίτητα με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους, αλλά βάσει προγραμματικών δεσμεύσεων.
Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν πως το μοίρασμα υπουργικών θέσεων κατά το παρελθόν ήταν ακριβώς αυτό που απομάκρυνε τους πολίτες από το πολιτικό σύστημα, δίνοντας την αίσθηση «ανταλλαγής».
Τέλος, ο κ. Καμίνης επιλέγει τις ίσες αποστάσεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στη φράση του πως είναι βαθιά αριστερός, αλλά και βαθιά φιλελεύθερος.
 
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις