Τρωάδες» αύριο στο Διαβολίτσι από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 24/07/2019 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2019 18:46
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» αύριο Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Διαβολίτσι (θέατρο Σταθίας Κωνσταντακοπούλου), συμμετέχοντας για ενδέκατη φορά στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Είσοδος ελεύθερη.
 
Αντιπολεμικό αριστούργημα
Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων, καθώς και για τη Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν.
Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.
Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους.
Όσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.
Ο Ευριπίδης επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας, παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η τραγωδία «Τρωάδες» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
 
«Το νησί των Συναισθημάτων»
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο Διαβολίτσι συνεχίζεται και την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ώρα 21.00, με την παρουσίαση της παράστασης κουκλοθέατρου με το έργο του Σέργιου Σοφικίτη «Το νησί των Συναισθημάτων». Μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος των δακρύων».
Είσοδος ελεύθερη!Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις