Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα, ένα ατελείωτο γλέντι σε όλη την πόλη (φωτογραφίες και βίντεο)

Πρώτη Δημοσίευση: 12/02/2015 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/02/2015 08:33
Από το πρωί άναψαν τα κάρβουνα σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας και τα κρέατα έχουν την τιμητική τους.
Πολλά είναι τα καταστήματα που ψήνουν από την παραλία μέχρι και το Ιστορικό Κέντρο.
Το γλέντι που έχει στηθεί σε πολλά σημεία της πόλης θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα.
Και του χρόνου λοιπόν!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και σύμφωνα με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί η τσίκνα θα σκεπάσει τον ουρανό της Καλαμάτας, αφού σε κάθε γειτονιά τα κάρβουνα θα πάρουν φωτιά.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 13:30 

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη σύμφωνα με το sansimera.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση “Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής” (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
Video: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις