Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το νέο φορέα

Πρώτη Δημοσίευση: 21/11/2017 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2017 12:51
Με καθαρή εντολή στην Φώφη Γεννηματά, αλλά και με έναν ισχυρό δεύτερο πόλο που εκπροσωπείται πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έκλεισε ο κύκλος της εκλογής ηγεσίας στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Με την προχθεσινή διαδικασία ξεκαθάρισε και το τοπίο σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής στο νέο φορέα που θα διαδεχθεί τη "Δημοκρατική Παράταξη".
Η Φώφη Γεννηματά ήταν το φαβορί και ο Νίκος Ανδρουλάκης το αουτσάιντερ. Η σειρά δεν άλλαξε. Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η νέα επικεφαλής στη Μεσσηνία έλαβε 1.468 ψήφους έναντι 974 του ανθυποψηφίου της.
Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μετά την Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην Πελοπόννησο, ενδεικτικό ίσως και της δυναμικής της υποστήριξής του από τον Γιάννη Μανιάτη.
 
Ανακοίνωση Πάζιου
Με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Πάζιος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, αναφέρει: "Ευχαριστώ τις/τους 2.487 συμπολίτισσες/ίτες μας Μεσσήνιες/ους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του β΄ γύρου των εκλογών ανάδειξης προέδρου του υπό σύσταση Νέου Φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 100 και πλέον εθελοντές που προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς να στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα όλης της Μεσσηνίας δυο συνεχόμενες Κυριακές για να υποστηρίξουν οργανωτικά τη διαδικασία.
Ο δεύτερος σταθμός αυτής της διαδρομής στέφθηκε με επιτυχία, επόμενη και καθοριστική στάση το Συνέδριο. Όλοι μαζί θα τολμήσουμε να αναγεννήσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη ανταποκρινόμενοι στις υψηλές προσδοκίες των συμπολιτών μας και παράλληλα με τις πράξεις μας να άρουμε την όποια δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα ή καχυποψία, αποτυπώνοντας με τις προτάσεις μας ένα Στρατηγικό Σχέδιο που θα δίνει απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.
Χρέος μας να ακούσουμε τόσο αυτούς που δεν προσήλθαν στη διαδικασία όσο και αυτούς που εξαρχής δε συμμετείχαν, γιατί στον αγώνα μας αυτό δεν περισσεύει κανείς».
 
Η επόμενη ημέρα
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκείνο που αρχίζουν να σκέπτονται όλοι είναι η επόμενη ημέρα. Η προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση ανοίγει άμεσα και την επόμενη και πιο δύσκολη φάση του εγχειρήματος – την προγραμματική, ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα.
Σε πρώτο χρόνο όλες οι πλευρές, νικητές και ηττημένοι, χαιρέτησαν το αποτέλεσμα με δεσμεύσεις ενότητας και κοινής πορείας, την οποία, όπως επισήμαναν, επιβάλλει και η υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία.
Οι δεσμεύσεις ενότητας, όμως, και ουσιαστικής ανασύνταξης του ευρύτερου χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς μένει τώρα να δοκιμαστούν στην πράξη, με δεδομένη και την απόσταση που χωρίζει τους τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές της εκλογικής κούρσας σε δομικά ζητήματα.
Η Φώφη Γεννηματά επικράτησε. Οι μυημένοι ξέρουν τις μεθοδεύσεις, αλλά δεν έχει σημασία. Νίκησε. Αλλά ταυτόχρονα στην προσπάθειά της να επικρατήσει έδειξε ότι δεν μπορεί να είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπεί την οικογενειοκρατία, το παρασκήνιο, τις αναφορές σε εξωθεσμικούς παράγοντες.
Η ίδια έχει μέλλον με το ΠΑΣΟΚ -και το κατάλαβε. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον μαζί της. Η μιζέρια των μηχανισμών και των ομάδων, από όπου προήλθε, θα το αποτελειώσει.
Τελειωμένοι συνδικαλιστές, παρακμιακοί αυτοδιοικητικοί, διάφοροι μεσολαβητές, αναξιόπιστα πρόσωπα και δακτυλοδεικτούμενοι που την περιβάλουν, ανακατεύτηκαν με τους αγνούς οπαδούς που θέλουν απλώς το κόμμα τους. Αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει κοντά ποδάρια Οι μεγαλοστομίες, η έπαρση, η αλαζονεία και οι προτιμήσεις διαπλοκής δεν είναι πολιτική…
Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλαξε επίπεδο μέσα σε δυο Κυριακές και στην ουσία αυτός κρατάει στα χέρια του το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Με τις αδυναμίες που είχε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές αναφορές του, εκπροσώπησε το καινούργιο. Η υποψηφιότητα του έδειξε ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ θέλει να κινηθούν τα πράγματα μπροστά. Θέλει να ξεφύγει από τη μέγγενη των οικογενειών και των κληρονόμων. Από την κούφια πολιτική και τον ξύλινο λόγο. Θέλει να ψηλαφίσει το μέλλον.
Αρκεί να μιλήσει με καθαρή και σημερινή γλώσσα. Να κινηθεί με αρχές και διαφάνεια. Να καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγεννηθεί ως μέρος της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς, δίπλα στα άλλα κόμματα του χώρου- όχι εναντίον τους.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις