Υπηρεσιακή επίσκεψη της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 17/05/2019 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/05/2019 09:09
Στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων σε πόλεις με δομές Συμβουλευτικής και Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια του κρατικού τομέα ισότητας των φύλων, επισκέφθηκε χθες την Καλαμάτα.
Αρχικά μετέβη στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου, δομή που υφίσταται από το 2013 παρέχοντας ψυχολογική, νομική, κοινωνική και επαγγελματική συμβουλευτική σε περίπου 400 γυναίκες έως σήμερα, στην πλειοψηφία τους θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η υφυπουργός ενημέρωσε το προσωπικό του Κέντρου για τον Νόμο-Πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και τις πολιτικές ισότητας που επιδιώκει να εφαρμόσει σε όλα τα πεδία του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, την ποσόστωση κατά τουλάχιστον 40% υποψηφίων γυναικών στις επικείμενες εκλογές ανά Περιφέρεια, την καμπάνια «ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ» για την ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών υποψηφίων και τη γενικότερη πολιτική στόχευση της κυβέρνησης να θέσει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα ισότητας.
Επίσης, ενημέρωσε για τη συνεργασία του υπουργείου με άλλους φορείς και υπηρεσίες για την ολιστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ανισότητας και διακρίσεων και όλες τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενημέρωση των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά έμφυλης βίας και διακρίσεων.
Έμφαση δόθηκε στην εργασιακή συμβουλευτική, τη σημασία της οικονομικής αυτοδυναμίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να ξεφύγουν από τον κύκλο της κακοποίησης, καθώς και στις δυνατότητες απασχόλησης μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα και την Αλληλέγγυα Οικονομία.
Η υφυπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω συνεργασία και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν οι νέοι αιρετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα κληθούν να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες από τον νέο νόμο πολιτικές ισότητας.
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχαν φορείς, προσωπικό από Οργανισμούς και Υπηρεσίες που εδρεύουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αιρετές και υποψήφιες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέλη του Φεμινιστικού Κινήματος και εκπρόσωποι εκλογικών και κομματικών σχηματισμών.
Στη σύσκεψη έγινε ανοιχτός διάλογος θέματα του τομέα ισότητας των φύλων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, με έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των δομών πρόνοιας και στην ενημέρωση των πολιτών και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από την προσχολική αγωγή μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την άρση των στερεοτύπων και την αλλαγή νοοτροπίας.
Στις δύο συναντήσεις συμμετείχαν οι: κ.κ. Β.Σ. Κατσίποδα- Μ. Στρατάκου- Δ.Μιχαλοπούλου, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας, κα Μ. Οικονομάκου, αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας, υποψήφια δήμαρχος, κα Ι. Οικονομοπούλου, συνεργάτις βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοζομπόλη, κα Γ. Καούνη, δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, κα Ευ. Οικονόμου, κοινωνική Λειτουργός Κ.Υ Μελιγαλά, κα Γ. Παπαγεωργίου, κοινωνική λειτουργός Νοσοκομείου Καλαμάτας, κα Ε. Καρατζόγλου, κοινωνική λειτουργός Δ/ση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας, κα Κ. Κατιγιαννάκη, ψυχολόγος ΚΣΠΟ Καλαμάτας, Παιδικά Χωριά SOS,
κα Π. Κοπίτα, κοινωνική λειτουργός Παιδικά Χωριά SOS, κα Χ. Αναστασοπούλου, ψυχολόγος, Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, Παιδικά Χωριά SOS, κα Ε. Τσικρικού, ψυχολόγος, Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΘΑΛΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ», κ. Π. Δημητρακόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΘΑΛΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ», κα Φ. Μπάκα - Μπιτζιβή, μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, κα Ε. Λαμπροπούλου, μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, κα Α. Μαντά, μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης, κα Χ. Τσιώλη, μεταλλειολόγος μηχανικός, μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, κα Ο. Καρδάση, Δ/νση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας, κα Σ. Αλεβίζου, εκπαίδευση Στελεχών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, κα Χ. Δριμή, Εκδόσεις και κα Χ. Κιουρή, διευθύντρια 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις