Υποσχέσεις για αλλαγές στην καθημερινότητα των δημοτών της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 09/11/2019 08:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/11/2019 10:23
Οι παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας, στους τομείς συντήρησης υποδομών πρασίνου και καθαριότητας

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας στους τομείς Καθαριότητας, Πρασίνου και Συντήρησης Υποδομών παραχώρησαν χθες οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας και Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος. Το εύρος των παρεμβάσεων είναι πολύ μεγάλο και με την υλοποίησή τους θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι σκοπός ήταν «να ξεδιπλώσουμε παρεμβάσεις – οράματα και προσδοκίες, καταστάσεις που πρώτα από όλα μοιραζόμαστε με το δήμαρχό μας Θανάση Βασιλόπουλο», τονίζοντας ότι «όραμά μας είναι η Καλαμάτα μας να καταστεί ακόμα περισσότερο: πόλη ασφαλής – πόλη καθαρή – πόλη των χρωμάτων!».

Καθαριότητα
Πρώτο στόχος, σύμφωνα με τον Γιάννη Μπάκα, είναι η ανανέωση – εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, των μέσων αποκομιδής και η ενίσχυση του προσωπικού. Επιπλέον, την επόμενη χρονιά θα γίνει προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, καθώς και άλλων οχημάτων απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο της Διεύθυνσης Καθαριότητας όσο και άλλων Διευθύνσεων, μέσω leasing.
Έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την ενίσχυση της ανακύκλωσης – προδιαλογής οργανικών απορριμμάτων και είναι στο στάδιο της αξιολόγησης.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν υλοποιηθεί  σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Παιδικές χαρές
•Υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία συντήρησης των παιδικών χαρών, από πιστοποιημένο-εξειδικευμένο ανάδοχο, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στα όργανα και τον εξοπλισμό, οι απαραίτητοι από τη νομοθεσία έλεγχοι για την ασφάλεια των χρηστών, η συντήρηση πρασίνου και ο καθαρισμός των χώρων. Ποσό σύμβασης 44.110,52 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.
•Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται νέα δίκτυα και τοποθετούνται νέα φωτιστικά σώματα και ιστοί σε 24 παιδικές χαρές του Δήμου. Ποσό σύμβασης 223.820 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
•Έχει υπογραφεί σύμβαση και αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου, μέσα στο έτος, για την ανακατασκευή της Βόρειας Παιδικής Χαράς του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και τη συμπλήρωση παιχνιδιών στην Κεντρική Παιδική Χαρά του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Δήμου. Ποσό σύμβασης 110.695,54 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
•Είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διαγωνισμού για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Αναψυκτηρίου (απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο), στο πλαίσιο της ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη και της γύρω περιοχής. Προϋπολογισμός μελέτης για παιδική χαρά 59.262,20 ευρώ με χρηματοδότηση από Πράσινο το Ταμείο.

Νέες παρεμβάσεις
•Καθαρισμός κρασπέδων και βάψιμο. Ο Δήμος Καλαμάτας θα εκτελέσει εργασία καθαρισμού αυτών των σημείων ξεκινώντας από το εμπορικό κέντρο και θα συνεχίσει στις γειτονιές.
•Προμήθεια και φύτευση δένδρων. Θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στην πόλη και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα σχολεία όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.
•Καθαρισμός δημοτικών αγροτικών δρόμων με καταστροφέα κυρίως στις Κοινότητες του Ταϋγέτου.
•Προμήθεια ζαρντινιερών.
•Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα και υπογείου δικτύου άρδευσης στη κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου.
•Καθαρισμοί κοιμητηρίων.  

Συντηρήσεις
•Κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων. Ετοιμάζεται νέα σχετική εργολαβία, που θα καλύψει τα έτη 2020 και 2021
•Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου
•Καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους, οικόπεδα και δημοτικό οδικό δίκτυο
•Θρυμματισμός φυτικών υπολειμμάτων
•Φυτοπροστασία αλσυλλίων και υπολοίπων χώρων πρασίνου.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος είπε τα ακόλουθα, αναφορικά με τον τομέα ευθύνης του: Υλοποιείται το έργο «ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Καλαμάτας».
Ένα νέο έργο για την αγροτική οδοποιία είναι η «βελτίωση της αγροτικής οδοποιΐας Δήμου Καλαμάτας» από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 1.062.000 ευρώ, για το οποίο έχουν υποβληθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολήπτες και θα γίνει ηλεκτρονική αποσφράγιση από την αρμόδια επιτροπή στις 14/11/2019.
Άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο είναι η συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 520.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Επίσης, γίνεται καταγραφή για να προχωρήσουν προτάσεις μονοδρομήσεων, ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη, με αφορμή και διάφορα αιτήματα των δημοτών.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις