Υποσχέσεις για στήριξη του μνημειώδους μυκηναϊκού συγκροτήματος στην Ίκλαινα από τον Παναγιώτη Νίκα

Πρώτη Δημοσίευση: 17/07/2019 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2019 18:43
Ο Καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος στο Δημαρχείο
 
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και ακαδημαϊκός, Μιχάλης Κοσμόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτριο Καραλή, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας χθες και συναντήθηκε με το δήμαρχο και εκλεγέντα περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα. Συζητήθηκε το σπουδαίο ανασκαφικό έργο που έχει συντελεσθεί στην Ίκλαινα και ο Π. Νίκας διαβεβαίωσε το Μ. Κοσμόπουλο ότι, από πλευράς Περιφέρειας, θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην Ίκλαινα και η οδική αλληλοσύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Πυλίας.
 
Η γη που μνημονεύει ο Όμηρος
Σε αφιέρωμα της "Καθημερινής" και της Τασούλας Καραϊσκάκη στις ανασκαφές στην Ίκλαινα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων,  τα εξής: "Και ξαφνικά στην κορυφή ενός χθαμαλού λόφου κατάφυτου με ελιές, από όπου αγναντεύει κανείς τον όρμο του Ναυαρίνου και το Ιόνιο, προβάλλει ένα μνημειώδες μυκηναϊκό συγκρότημα, λιτό, ορθογώνιο, μεγαλοπρεπές, πλαισιωμένο από κυβερνητικά κτίρια, δρόμους, πλατείες. Είναι ένα απλόχωρο διοικητικό κέντρο, στο οποίο εισέρχεται κανείς μέσα από μια επιβλητική πύλη. Έξω από αυτήν ορθώνονται τα σπίτια και τα εργαστήρια της αρχαίας πόλης. Κυκλώπεια αρχιτεκτονική, εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ανακτόρου, άρτια οικιστική οργάνωση, προηγμένες αστικές υποδομές...
Το σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο, που περνάει στη φάση της αναστήλωσης, δε θα υπήρχε σημειωμένο στον σύγχρονο χάρτη εάν η σκαπάνη του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, στο Σεντ Λούις, Μιχάλη Κοσμόπουλου, δεν το έφερνε στο φως.
Η πρώτη φάση της ανασκαφής, που αποκάλυψε την πιο πρώιμη πινακίδα Γραμμικής Β και ευρήματα τα οποία φωτίζουν τον τρόπο δημιουργίας του πρώτου ομοσπονδιακού κράτους στο δυτικό κόσμο, έχει ολοκληρωθεί και το όλο έργο περνά πλέον «στη φάση της αναστήλωσης του ανακτόρου και των λοιπών κτισμάτων, και της μετατροπής του χώρου σε αρχαιολογικό πάρκο.
Εκεί θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές, μία μέσα από την περίφραξη και μία υπερυψωμένη έξω από αυτήν, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν το χώρο και όταν αυτός είναι κλειστός», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κοσμόπουλος.
Ο επισκέπτης θα μπορεί να γυρίσει πίσω στο χρόνο μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό: στοχεύοντας σημεία της αναστηλωμένης πόλης θα έχει στην οθόνη του την εικόνα που αυτά είχαν περίπου 3.000 χρόνια πριν. «Η μελέτη της αναστήλωσης έχει ολοκληρωθεί, και αφού εγκριθούν οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού θα αρχίσουν οι διαδικασίες αναστήλωσης –μόλις εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι–, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η ανασκαφή», λέει ο κ. Κοσμόπουλος.
 
Είκοσι χρόνια ερευνών
 
Η Ικλαινα, ένα μυκηναϊκό κέντρο τόσο λαμπρό που αναφέρεται στην ομηρική Ιλιάδα 500 χρόνια μετά την καταστροφή του, ήκμασε παράλληλα με το Ανάκτορο του Νέστορα (1.500-1.250 π.Χ.). Η ανασκαφή, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και με χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Μιζούρι-Σεντ Λούις και αμερικανικών ερευνητικών προγραμμάτων (υπουργείο Ερευνών ΗΠΑ, National Geographic Society, Ινστιτούτο Προϊστορίας του Αιγαίου, «ούτε ένα ευρώ δεν χρειάστηκε να δαπανηθεί από το ελληνικό κράτος», λέει ο κ. Κοσμόπουλος), άρχισε το 1999 με επιφανειακή έρευνα. Μετά 20 χρόνια ερευνών, πλέον γνωρίζουμε ότι η μυκηναϊκή πόλη είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, στο διοικητικό κέντρο, τα σπίτια και τα εργαστήρια, που δείχνει ανεπτυγμένη οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση.
Το πιο εντυπωσιακό από τα κινητά ευρήματα είναι η πρωιμότερη πινακίδα Γραμμικής Β΄, που φανερώνει την ύπαρξη γραφειοκρατίας και της ανεξάρτητης ηγεμονίας της Ίκλαινας.
«Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με εμάς, γιατί μας δείχνουν πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα κράτη στον ελλαδικό ηπειρωτικό χώρο και στην Ευρώπη, δηλαδή στο δυτικό πολιτισμό. Ξέρετε, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία ο θεσμός του κράτους ρυθμίζει τη ζωή μας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Αυτή η μετάβαση από έναν κόσμο χωρίς κράτη σε έναν κόσμο όπου το κράτος ως πολιτικός θεσμός κυριαρχεί, είναι συναρπαστική», λέει ο κ. Κοσμόπουλος. «Δεν είμαστε ξεκομμένοι από το παρελθόν, αλλά ο τελευταίος κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας. Θα κατανοήσουμε τον κόσμο μας μόνο αν ανακαλύψουμε πώς αυτός δημιουργήθηκε»".Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις