Φαρμακευτική κάνναβη: Εφαλτήριο για δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασία στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 13/09/2019 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2019 18:35
Στο χθεσινό - αποκλειστικό- ρεπορτάζ του "Θ" αναφέραμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.
Μάλιστα, κάθε χρόνο το επενδυτικό ενδιαφέρον όλο και αυξάνεται, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, οπότε έχουν δοθεί εννέα άδειες για βιομηχανική κάνναβη. Για δε τη φαρμακευτική, όπου οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερες με καθετοποιημένες μονάδες, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο εταιρείες. Αυτό σημαίνει, αν το θέμα εξεταστεί από οικονομικής πλευράς, δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.
Τη συνολική εικόνα, αλλά και όλο το νομοθετικό πλαίσιο προδιαγραφών αδειοδότησης - εγκατάστασης- παραγωγής - επιτήρησης- ελέγχου μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και την "εμπειρία" του ενός χρόνου από τη χορήγηση των πρώτων αδειών, έδωσε στην δημοσιότητα ο προϊστάμενος του Τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών, Οδυσσέας Γεώρμας, αναφέροντας ότι:
-Έχουν εγκριθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τ.μ. θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τ.μ. για βιομηχανικά κτήρια, για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με τον κ. Γεώρμα, η διαδικασία από την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι την έγκριση και δημοσίευση στο ΦΕΚ στις τελευταίες άδειες που χορηγήθηκαν μειώθηκε στον ένα μήνα.
-Εφτά από τις αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (τέσσερις εκ των οποίων στο Κιλκίς), 7 στη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα, Ανατ. Αττική), 5 στην Πελοπόννησο, ενώ οι υπόλοιπες 6 είναι διάσπαρτες σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Εκτιμάται πως αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν και άλλες που έχουν αιτηθεί (σ.σ. συνολικά 80), οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5.000 (εξειδικευμένο προσωπικό), οι εξαγωγές θα αυξηθούν, όπως και τα κρατικά έσοδα.
Η στατιστική αυτή "ακολουθεί" τα στοιχεία για τις επενδυτικές προοπτικές που δημοσίευσε το European Kannabis Report, σύμφωνα με τα οποία "η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατομμυρίων πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη".
Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση με θέμα "Απλούστευση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προοπτικών", το 2018 περισσότερες από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.
Νεότερα στοιχεία (τον περασμένο μήνα) "ανεβάζουν" κι άλλο τους δείκτες των επενδυτικών προοπτικών, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί από 7,2 δισ. δολάρια το 2017 σε 55 δισ. δολάρια το 2024, παρουσιάζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 36%. Μάλιστα, η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα παρουσιάσει την περίοδο 2017-2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR): 49,5%.
"Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη", είπε ο κ. Γεώρμας και "αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις σ' αυτήν, με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό ενεργειακό κόστος, προσιτή αγορά γης, κλίμα και φυσικούς πόρους που ευνοούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε σχέση με άλλες χώρες, και ως κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά".
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία των υποψήφιων προς αδειοδότηση μονάδων, ο κ. Γεώρμας κατέληξε ότι "θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τις ξένες εταιρίες (από Καναδά, Ισραήλ, ΗΠΑ κ.ά.) που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Η έρευνα για τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα δημιουργήσει συνέργειες με τα ελληνικά πανεπιστήμια και οφέλη για τους φοιτητές, μέσω της εκπόνησης πτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, ενώ θα προκύψουν και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες όπου θα λειτουργούν οι μονάδες (αύξηση απασχόλησης, έσοδα κ.ά.).
Σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν οριστεί μόνο το τελωνείο του Πειραιά και η Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης. Η Γ.Γ Βιομηχανίας για τις εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή σπόρου, ο ΕΟΦ για τις ειδικές εγκρίσεις παραγωγής και κυκλοφορίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της ΕΛΑΣ για την έγκριση μεταφοράς τελικού προϊόντος, είναι οι αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται, βάσει της νομοθεσίας, στην αλυσίδα παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις