Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη στις 5 και 6 Ιουλίου

Πρώτη Δημοσίευση: 03/07/2013 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/07/2013 18:44
Για τρίτη συνεχή χρονιά η «καρδιά» της Μεσογειακής Διατροφής θα χτυπά φέτος στην Κορώνη. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της Unesco για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά ένα διήμερο στοχευμένων δράσεων, αφιερωμένο στην ανάδειξη του πολιτισμού της διατροφής και τη σύνδεσή του με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.
Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εντάσσονται στο πλαίσιο των «Θεσμοφορίων 2013», την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.
Τα «Θεσμοφόρια» ήταν γιορτή η οποία τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Οι γιορτές διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες και έπαιρναν μέρος σε αυτές αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν στενά συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος στη γονιμότητα.
Άλλωστε, η Μεσογειακή Διατροφή δεν αφορά μόνο αυτό που φτάνει στο πιάτο μας, αλλά εμπερικλείει πολλές πτυχές του πολιτισμού κάθε χώρας. Τα κοινά στοιχεία που συναντά κανείς στις χώρες που βρίσκονται περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου, οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας που διατηρούν, η αδιαμφισβήτητη συμβολή των γυναικών στη διατήρηση και διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων, αλλά και ο τρόπος προετοιμασίας του φαγητού, συνετέλεσαν στην αναγνώριση του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής ως βασικού στοιχείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών που υπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας στην Unesco, ήτοι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου.
Οι δε ομορφιές της μεσσηνιακής γης, μιας από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες και τις γαστριμαργικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας, είναι αποτέλεσμα της εύφορης γης και της φροντίδας των Μεσσηνίων για τις παραδόσεις τους. Στόχος είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Έτσι, ενισχύοντας την όλη προσπάθεια, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα πραγματοποιήσει στην Εμβληματική Κορώνη Διήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στις 5 και 6 Ιουλίου, με επιστημονικές ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα προβάλουν όλες τις πτυχές της διατροφικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Διατηρώντας τις παραδόσεις, τα γνήσια τοπικά προϊόντα, αλλά και τη διατροφική ιστορία της περιοχής, διατηρείται ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Όσο για το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
 
Παρασκευή, 5 Ιουλίου
19.00-21.15 Κτήριο Κλάπα
Ημερίδα: «Καλές Πρακτικές»
-Χαιρετισμοί από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
-Παρουσίαση από εκπρόσωπο του Μανιατάκειου Ιδρύματος με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Μεσσηνιακή κουζίνα: Η ιστορία και η παράδοση αξιολογήθηκαν από την UNESCO»
-Παρουσιάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες από τα αρμόδια υπουργεία
-Παρουσίαση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας
-Παρουσίαση από εκπρόσωπο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης
22.00 Συναυλία κλασσικής μουσικής
 
Σάββατο, 6 Ιουλίου
19.00-20.30 Κτήριο Κλάπα
Ημερίδα: «Ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ: ο ρόλος της γευσιγνωσίας, ανάδειξη και διαφύλαξη των τοπικών προϊόντων»:
-Χαιρετισμοί από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου
-Παρουσίαση από υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
-Παρουσίαση από τον Θανάση Μαυρούλη «Η ποιότητα στις ΠΟΠ ελαιολάδου: γιατί και για ποιους»
-Παρουσίαση από τον Παναγιώτη Δημητρακόπουλο «Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η ποιότητα του ελαιολάδου»
-Παρουσίαση από το δρα Βασίλη Δημόπουλο «Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των μεσσηνιακών ελαιολάδων, εσοδείας 2012-2013» 
-Βράβευση του νικητή στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιόλαδου
 
Βράδυ
20.30 Πλατεία Μόλου
Ανακήρυξη του Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013
21.00 Παραδοσιακοί χοροί
 
Παράλληλες εκδηλώσεις
Παράλληλα, θα διεξαχθούν:
-Έκθεση τοπικών προϊόντων
-Έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ΚορώνηςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις