Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Με μηνύματα αισιοδοξίας και πλήθος κόσμου ξεκίνησε η γιορτή της πόλης

Πρώτη Δημοσίευση: 16/07/2017 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2017 09:24
Κατάμεστο ήταν το βράδυ της Παρασκευής το Μέγαρο Χορού, ένα κτήριο που, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανοίγει ελάχιστες φορές το χρόνο, αλλά αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του, καθώς αποτελεί επίκεντρο του Φεστιβάλ Χορού που διεξάγεται στην Καλαμάτα για 23η χρονιά.
Στην πρεμιέρα, λοιπόν, τα μηνύματα που στάλθηκαν για το μέλλον του κτηρίου, όπως και του Φεστιβάλ γενικότερα, μόνο ως αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηρισθούν.
 
Παναγιώτης Νίκας: Από πλευράς Δήμου έχουν ληφθεί μέτρα ώστε το φετινό Φεστιβάλ να είναι τέλειο από κάθε άποψη 
«Το Φεστιβάλ φέτος είναι πραγματικά διεθνές, αφού συμμετέχουν σε αυτό πολλές ομάδες από το εξωτερικό, ενώ τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ από πλευράς Δήμου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να είναι τέλειο από κάθε άποψη.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Χαρίτση, ο οποίος, όπως είπε, είναι πάντοτε δίπλα στην Καλαμάτα και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Ιδιαίτερα δε, θέλησε να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή του ώστε στην πόλη να διεξάγονται διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Επίσης, δήλωσε χαρούμενος που υπάρχει προγραμματισμός ώστε να λυθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα από πλευράς κυβέρνησης, ενώ τον ευχαρίστησε και για την οικονομική του συμβολή στην επίλυση γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει και τον γ.γ. κ. Δέδε, ο οποίος πάντοτε συμπαρίσταται στο Δήμο και έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
Τέλος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τη συνδρομή του στην επίλυση προβλημάτων στο κτήριο του Μεγάρου Χορού.
 
Κατερίνα Κασιούμη:Εύχομαι η Καλαμάτα να συνεχίσει να χορεύει για πάντα 
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εδώ» είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη. «Είναι η κατακλείδα του κόπου ολόκληρης χρονιάς και η συνέχεια 22 χρόνων προσπάθειας για να στηριχθεί ο χορός στην Ελλάδα, αλλά και για να δημιουργηθούν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ της επαρχίας, του κέντρου και του εξωτερικού. Αυτό είναι κάτι σπουδαίο, που πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού, τον κ. Χαρίτση και το Δήμο για όλα αυτά που πρόσφεραν σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά στιγμή για την Ελλάδα και εύχομαι η Καλαμάτα να συνεχίσει να χορεύει για πάντα».
 
Πέτρος Κωνσταντινέας: Είναι σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ να συνεχιστεί στην πόλη μας 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε το Φεστιβάλ και φέτος, όπως και πέρυσι, «έτσι δείχνει ότι δεν το αφήνει και είναι σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ να συνεχιστεί».
 
Γιώτα Κοζομπόλη: Τον καιρό της κρίσης ο πολιτισμός είναι από τα πρώτα θύματα 
«Τον καιρό της κρίσης ο πολιτισμός της κρίσης είναι από τα πρώτα θύματα, με αυτή την έννοια είμαι πολύ χαρούμενη που και φέτος πραγματοποιείται αυτή η γιορτή του χορού και, μάλιστα, με ρεπερτόριο διευρυμένο, με ελληνικές και ξένες παραγωγές» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη.
 
Αλέξης Χαρίτσης: Είναι μια διοργάνωση που μας κάνει περήφανους που είμαστε Καλαματιανοί 
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι μια διοργάνωση που μας κάνει περήφανους που είμαστε Καλαματιανοί, είναι μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, που κάνει γνωστή την πόλη μας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στο Δήμο, στην καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά και στους καλλιτέχνες, για την άρτια διοργάνωση που είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και φέτος.
Από τη μεριά μας, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Οικονομίας, κάναμε για ακόμα μια φορά τον παν, ώστε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανάγκες που έχει το Φεστιβάλ.
Η συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο θα συνεχιστεί. Το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε ήδη πει, θα καλέσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κάνουμε μιαν αναλυτική συζήτηση και ένα σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να αφήσει ακόμα ισχυρότερο αποτύπωμα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι διεθνώς, για αυτό χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός» σχολίασε ακόμη.
 
Πέτρος Τατούλης: Ένας πρωτοποριακός θεσμός που πριν από 23 χρόνια τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της χορογραφίας 
«Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι για ακόμα μια χρονιά στην έναρξη ενός διεθνούς γεγονότος. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που πριν από 23 χρόνια τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της χορογραφίας. Ακόμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ακριβώς το πειραματικό του στοιχείο βγάζει καινούργια σχήματα, δίνει νέες ιδέες και φέρνει κοντά τις ξένες με τις ελληνικές ομάδες, με εξαιρετικά αποτελέσματα» παρατήρησε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο θεσμός αυτός έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το ενδιαφέρον ενός αποκεντρωμένου πολιτιστικού θεσμού, ενός θεσμού αποκρατικοποιημένου, που έχει και ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί κανένας κυβερνητικός φορέας να εμποδίσει και να περιορίσει την αυτονομία του».
Κλείνοντας ο κ. Τατούλης δήλωσε χαρούμενος, αφού, όπως είπε, επί της υπουργίας του χρηματοδοτήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να βάλει σε αμφισβήτηση την αυτονομία του.
Μιλώντας δε για το Μέγαρο, είπε ότι μπόρεσε και διευκόλυνε τη χρηματοδότηση εντάσσοντάς το τότε στο Γ΄ ΚΠΣ και μετά στο ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο. Μάλιστα, χαρακτήρισε το Μέγαρο τη μεγαλύτερη υποδομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και μία από τις σημαντικότερες στο χώρο του πολιτισμού σε όλη τη χώρα.
 
Γιώργος Δέδες: Ένα Φεστιβάλ που η αίγλη του και η δυναμική του ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας   
Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, για την παρουσία του στην έναρξη του Φεστιβάλ Χορού. «Ένα Φεστιβάλ που η αίγλη και η δυναμική του ξεπερνούν τα σύνορα της πατρίδας μας και αποτελούν ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός με ιδιαίτερη δυναμική», όπως σχολίασε.
Κατά τον κ. Δέδε, αυτό το Φεστιβάλ αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη βάση κοινού στόχου και σχεδιασμού, δίνεται η δυνατότητα και στη Μεσσηνία, αλλά και στην Ελλάδα, να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο θεσμός συνεχώς θα αναβαθμίζεται, θα ανανεώνεται και θα αποτελεί μείζον σημασίας καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός, διεθνούς κύρους και εμβέλειας.
 
 
Η συνέχεια του Φεστιβάλ και η αυριανή συμμετοχή
της Καλαματιανής Ιωάννας Παρασκευοπούλου
 
16.7 | 20:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ανύποπτος χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 
16.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Martha & Niki της Tora Mkandawire Martens
Διανομή CineDoc
 
17.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Αλάσκα της Ίριδας Καραγιάν
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση- Συμμετέχει η Καλαματιανή Ιωάννα Παρασκευοπούλου
 
17.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Working Dancers
της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Julia Martinez Heimann
Ακολουθεί συζήτηση με τη Σοφία Μαυραγάνη και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις