Φιλιατρά: «Μπαρμπούτες» αύριο από τον Όμιλο Δράσεων & Πολιτισμού!

Πρώτη Δημοσίευση: 02/03/2019 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2019 10:58
Ο Όμιλος Δράσεων & Πολιτισμού στα Φιλιατρά, για μια ακόμη χρονιά, αναβιώνει την Κυριακή το έθιμο με τις Μπαρμπούτες! «Όπως κάθε χρόνο, με το ίδιο και μεράκι ο Όμιλος Δράσεων & Πολιτισμού αναβιώνει το έθιμο “Μπαρμπούτες” και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους από όλο το Δήμο Τριφυλίας να έρθουν στα Φιλιατρά για ένα ξέφρενο Μπαρμπουτοπάρτυ με χορό, μεζέ και ασφαλώς το βραβείο της καλύτερης Μπαρμπούτας!
Συνδιοργανωτής του εθίμου είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας & ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής», σημειώνει ο Όμιλος! Μπαρμπούτες ήταν τα παλιότερα χρόνια οι μασκαράδες της Αποκριάς, που σε άλλες περιοχές λέγονταν και Μπούλες, και ανά περιοχή εμφανίζονταν με τη δική τους ξεχωριστή έκφραση.
Οι μασκαράδες, των αλλοτινών εκείνων εποχών, δε μεταμφιέζονταν με έτοιμες φορεσιές και ενδυμασίες, αλλά με ρούχα ανάποδα φορεμένα, άλλα παλιόρουχα και άλλα “επίσημα”, είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους με αυτοσχέδια καλύμματα και μάσκες και κρατούσαν στα χέρια ξύλα, τα μαρκούτσια, ενώ είχαν και κουδούνες! Είτε ανεβασμένοι σε γαϊδούρια είτε με τα πόδια περιδιάβαιναν τα σοκάκια βγάζοντας διάφορες κραυγές και πείραζαν τον κόσμο, ενώ επισκέπτονταν τα σπίτια. Οι άντρες συνήθως ντύνονταν γυναικεία, με μαντήλια και τσεμπέρια και οι γυναίκες με αντρικά ρούχα έφτιαχναν μουστάκια και γένια από κάρβουνο, ενώ κρατούσαν κομπολόγια και μαγκούρες!
Οι Μπαρμπούτες έκαναν πολλά καλαμπούρια και πειράγματα, πιπεράτα και ξιδάτα, με περιπαικτικό σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ έριχναν μούντζες και από τα στόματά τους έβγαιναν βωμολοχίες, σατιρίζοντας τις καταστάσεις και τα ταμπού της τότε εποχής!
Ήταν ένα ευχάριστο αποκριάτικο δρώμενο που περίμεναν με ανυπομονησία κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά!
Το έθιμο με τις Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά, όπως έχουμε επισημάνει σε σχετικά ρεπορτάζ στο «Θ», αναβίωσε τα τελευταία χρόνια από τον Όμιλο Δράσεων & Πολιτισμού και αποτελεί ένα ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο στην ευρύτερη περιοχή, με τον κόσμο να το αγκαλιάζει και να το απολαμβάνει, ενώ κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά, μασκαρεμένοι!
Την Κυριακή, στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Ανδρέα! Θα ακολουθήσει βόλτα στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης και ξέφρενο πάρτυ στο αίθριο του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ενώ θα δοθεί καλύτερο Βραβείο Μπαρμπούτας!

Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις