Φυλάκιση 8 μηνών στον αντιδήμαρχο Δυτικής Μάνης για τα σκουπίδια

Πρώτη Δημοσίευση: 22/02/2018 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/02/2018 19:08
Για τον Ιούνιο αναβλήθηκε η δίκη για τη φωτιά στο σκουπιδότοπο Πύλου

Κατηγορούμενοι για υποθέσεις που αφορούν τα σκουπίδια των περιοχών τους, βρέθηκαν χθες αντιδήμαρχοι των Δήμων Δυτικής Μάνης και Πύλου Νέστορος, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Η δίκη του αντιδημάρχου Πύλου Νέστορος, μετά από μήνυση πολιτών για εμπρησμό από αμέλεια δια παραλείψεως και σε δασική έκταση, αναβλήθηκε καθώς προσκομίσθηκαν έγγραφα, τα οποία δήλωναν ότι ο κατηγορούμενος χρήζει νοσηλείας μίας ημέρας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο δε αντιδήμαρχος δυτικής Μάνης κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και του επιβλήθηκε φυλάκιση 8 μηνών.
 
Σκουπίδια Μάνης
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Δήμου δυτικής Μάνης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αντιδήμαρχος συνέβαλε στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς γινόταν μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων σε νταμάρι στην περιοχή.
Το δικαστήριο δε δέχθηκε τις εξηγήσεις του κατηγορούμενου, πως επρόκειτο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρυχτεί ο Δήμος για το θέμα των σκουπιδιών και τον έκρινε ένοχο, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας. Του επέβαλλε, δε,  ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου του συνέστησε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, να έχουν απομακρυνθεί τα συσσωρευμένα σκουπίδια από το σημείο.
 
Σκουπίδια Πύλου
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση για τα σκουπίδια στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, η εκδίκασή της αναβλήθηκε για τις 11 Ιουνίου, λόγω ασθενείας του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 3 Ιουνίου του 2014, μεσημεριανές ώρες, αν και είχε την αρμοδιότητα ως αντιδήμαρχος καθαριότητας, δεν μερίμνησε και δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα να κατασβέσει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη χωματερή του Αγίου Νικολάου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της πυρκαγιάς εκτός των ορίων της χωματερής και να καούν περίπου 300 στρέμματα κυρίως δασικής βλάστησης, καθώς και μικρό ποσοστό  από ιδιωτικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Συνολικά κάηκαν 110 ελαιόδενδρα και κότες, πέντε ιδιοκτητών. Από την πυρκαγιά όπως κατηγορείται, προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη σε παρακείμενες ιδιοκτησίες, αλλά και για την πόλη της Πύλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
 
Και Τατούλης - Καφαντάρης
Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής της υπόθεσης αυτής Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι η τρίτη φορά που αναβάλλεται η υπόθεση. Προσκομίσθηκε πιστοποιητικό του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν για ασθένεια του αντιδημάρχου. Αν και στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο κρατικά νοσοκομεία, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ήταν φαίνεται τόσο επείγον, που ο γιατρός του συνέστησε όχι φαρμακευτική αγωγή αλλά αποχή από τα καθήκοντά του για μία ημέρα. Δυστυχώς, δε λυπάται πέραν του τόπου του και τους ανθρώπους, όχι εμένα, αλλά την υπέργηρη πελάτισσα μου, που έρχεται τρίτη φορά. Ελπίζουμε την επόμενη φορά, αν έρθει ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος, να φωτίσει την αλήθεια και να μας πει πως η φωτιά από το σκουπιδότοπο επεκτάθηκε και έκαψε χτήματα ιδιωτών καταστρέφοντας την περιουσία τους και μολύνοντας την ατμόσφαιρα.  Δεν ήταν μια απλή φωτιά, ήταν μια φωτιά που βάλθηκε και η κατηγορία θα έπρεπε να είναι εμπρησμός από πρόθεση και όχι από αμέλεια. Ξεκίνησε από μία χωματερή φυλασσόμενή ή που θα έπρεπε να φυλάσσεται. Άρα δεν υπάρχει αμέλεια. Υπάρχει δόλος ή ενδεχόμενος δόλος.
Η χωματερή του Αγίου Νικολάου στο Δήμου Πύλου Νέστορος έχει αποκατασταθεί με κόστος 300.000 € και η μελέτη έλεγε ότι έχει καλυφθεί με χώμα και έχουν φυτευτεί δέντρα. Τα σκουπίδια όμως ρίχνονται πάλι εκεί και τα 300 χιλιάρικα δεν ξέρω που είναι. Κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει αυτά», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.
Στο μεταξύ, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής τον Ιούνιο, έχει ορισθεί άλλη μια δίκη που αφορά την Πύλο, με κατηγορούμενους τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το Δήμαρχο Πύλου Δημήτρη Καφαντάρη.  Κατηγορούνται ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η υπόθεση αυτή έχει ορισθεί να εκδικασθεί στις 9 Μαΐου.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις