Φόβοι, από επαγγελματίες, ότι οι 8 Κυριακές θα γίνουν 30 και στο …τέλος 52 «προς τέρψιν» των πολυεθνικών

Πρώτη Δημοσίευση: 16/07/2017 09:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2017 09:51
 
«Θάνατο του εμποράκου» και καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης χαρακτηρίζουν το «μέτρο» οι περισσότεροι
 
 
 
Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή τα καταστήματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας για άνοιγμα 8 Κυριακές το χρόνο. Επίσης, αυτή είναι η πρώτη Κυριακή από την ημέρα που ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις και σκοπός του μέτρου αυτού είναι να «τονωθεί» η αγορά και παράλληλα να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν όσοι καταναλωτές δε τα καταφέρνουν τις υπόλοιπες ημέρες από έλλειψη χρόνου. Το «Θάρρος» επικοινώνησε τόσο με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και με άλλους επαγγελματίες, ζητώντας την άποψη τους για το κατά πόσο βοηθά τους εμπόρους το άνοιγμα των Κυριακών.  Οι περισσότεροι εμφανίζονται αντίθετοι στο «άνοιγμα» ενώ εκφράζουν και τον «φόβο» τους ότι τα επόμενα χρόνια οι 8 Κυριακές θα γίνουν περισσότερες προς … «τέρψιν» των πολυεθνικών εταιρειών. Ακόμα όμως και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν σημειώνουν, ότι για την περιοχή μας η σημερινή είναι η πιο δύσκολη, καθώς αρκετοί πιθανώς θα προτιμήσουν τη θάλασσα από μια βόλτα για ψώνια, ζητώντας παράλληλα, καλύτερη οργάνωση προς αξιοποίηση αυτών των Κυριακών.
 
 
Λίλιαν Ψυλάκη, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Την αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με απόφαση που είχε πάρει εξ αρχής, στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων (πλην 2,  αυτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) μας επανέλαβε στην επικοινωνία που είχαμε η πρόεδρός του Λίλιαν Ψυλλάκη. Η κ. Ψυλλάκη, σημείωσε ότι ο κόσμος έχει χρόνο να ψωνίσει αλλά χρήματα δεν έχει. «Μετά το πρώτο 10ήμερο του μήνα, έχουν τελειώσει τα χρήματα στους πολίτες» συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά την αύξηση επισκεψιμότητας που παρουσιάζει η περιοχή μας και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι θερινές εκπτώσεις, η κίνηση στα καταστήματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, εξέφρασε τους φόβους της, ότι το «πιλοτικό» άνοιγμα 32 Κυριακών που εφαρμόζεται σε τουριστικές περιοχές, θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια οι 32 Κυριακές θα γίνουν 52, πράγμα που ζητούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.  Αυτό θα είναι το «τέλος» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο «θάνατος του εμποράκου», υπογράμμισε η κ. Ψυλλάκη. Εξέφρασε δε, και την πικρία της που μια αριστερή Κυβέρνηση που κατηγορούσε αυτό το «μέτρο», αντί να το καταργεί όπως υποσχόταν, το κάνει όλο και χειρότερο για τους μικρομεσαίους εμπόρους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Τέλος, επανέλαβε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας παραμένει αντίθετος, με απόφασή του, στο Κυριακάτικο άνοιγμα, αλλά σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν προαιρετικά προτείνει το ωράριο 11π.μ – 3μ.μ. για την περιοχή μας.
 
Γιάννης Λαφαζάνος
 
Την κάθετη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Υποδημάτων Γιάννης Λαφαζάνος. Τόνισε, ότι οι Κυριακές είναι για να ξεκουράζονται οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι και ότι δεν καταλαβαίνει σε τι βοηθά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος
Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) Κυριακή είναι η πιο δύσκολη απ’ όλες για την Καλαμάτα, γιατί μέσα στο καλοκαίρι είναι λογικό ο κόσμος να προτιμήσει το μπάνιο του στη θάλασσα από τα ψώνια, σημειώνει στο «Θάρρος» ο ιδιοκτήτης Καταστήματος ένδυσης, στο κέντρο της Πόλης, Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι μερικές από τις 8 Κυριακές του χρόνου που είναι ανοικτά είναι αρκετά καλές για τους εμπόρους. Παράλληλα ζητά να μείνουν σ’ αυτές τις 8 και να μην επεκταθεί το «μέτρο» σε περισσότερες. Κλείνοντας, τονίζει ότι το «μέτρο» δεν προσφέρει βοήθεια στους εμπόρους. «Αν θέλουν να βοηθήσουν τους εμπόρους, θα πρέπει να μειώσουν την φορολογία, να βοηθήσουν στο θέμα της προμήθειας των τραπεζών με τα “POS” κ.α.».
 
Γιώργος Τσετσενέκος
Ο υπεύθυνος του καταστήματος ένδυσης και υπόδησης «Γιαννέτος» στην Καλαμάτα Γιώργος Τσετσενέκος, σημειώνει την ανάγκη της καλύτερης οργάνωσης του εμπορικού κόσμου, ώστε να «αποδώσουν» αυτές οι 8 Κυριακές που ανοίγουν τα καταστήματα. Διαπιστώνει επίσης, ότι όπως σε όλο τον εμπορικό κόσμο της χώρας έτσι και στην περιοχή μας δεν υπάρχει οργάνωση, με αποτέλεσμα ο καθένας να ανοίγει ότι ώρες θέλει και να μην αποδίδει ουσιαστικά το μέτρο. Προσθέτει δε, ότι οι «τζίροι» που γίνονται τις Κυριακές είναι υπαρκτοί και θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να μην αντιμετωπίζει αυτό το «άνοιγμα» ως «μπαμπούλα», αλλά να δει πως θα το εκμεταλλευτεί ουσιαστικά.
 
 
Γιάννης Πουλής
Την άποψη ότι το πρόβλημα για την αγορά δεν είναι η έλλειψη χρόνου των καταναλωτών αλλά η έλλειψη χρήματος, σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ένδυσης, με την ομώνυμη επωνυμία, Ηλίας Πουλής. Εκτιμά δε, ότι σιγά σιγά αυτό το μέτρο με τις 8 Κυριακές θα επεκταθεί σ’ όλες τις Κυριακές του χρόνου, κι’ αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, διαπίστωσε ότι όντως κάποιες από τις 8 Κυριακές εμφανίζουν αυξημένους τζίρους, αλλά τα ίδια χρήματα χάνονται από τις ημέρες μέσα στην εβδομάδα, έτσι, εν τέλει τα ίδια χρήματα έχουν προς κατανάλωση οι πελάτες ανεξαρτήτως ποια ημέρα τα ξοδεύουν. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι ανοίγει και τις 8 Κυριακές γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ειδικά από τις πολυεθνικές, και πρέπει να ανταπεξέλθει , παρά τη διαφωνία του με το «μέτρο».
 
Κώστας Βλαχονικολός
Από τις πρώτες επιχειρήσεις που από την αρχή τάχθηκαν κάθετα κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ήταν τα καταστήματα αθλητικών ειδών «Cosmos». Μιλώντας στο «Θάρρος» ο υπεύθυνος των καταστημάτων Κώστας Βλαχονικολός,  σημείωσε ότι η άποψή του, ότι το Κυριακάτικο άνοιγμα εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες, παραμένει η ίδια, καθώς αυτές δουλεύουν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κερδοφορία, από μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Ωστόσο  αναγκάζονται και οι ίδιοι να ανοίξουν καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και επειδή και άλλες τοπικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τομέα τους, ανοίγουν… «Κάναμε τους ήρωες για 1 χρόνο κρατώντας 4 μαγαζιά στην Καλαμάτα κλειστά τις Κυριακές. Από τη στιγμή που όλοι ανοίγουν, αναγκαζόμαστε κι εμείς» συμπλήρωσε. Τέλος, εξέφρασε την άποψή του, ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως το άνοιγμα των Κυριακών, τα «10ήμερα Εκπτώσεων» κοκ ή εξυπηρετούν αποκλειστικά τις πολυεθνικές εταιρείες .
 
 
 
Του Κώστα Γαζούλη 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις