Φόβος για «μπλακ άουτ» στα έσοδα του Δήμου Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 27/03/2013 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2013 21:02

 

Ανάγκη εντατικοποίησης για την είσπραξη των οφειλομένων, αλλά πώς θα λάβεις από το μη έχοντα;

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Η τελευταία ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τις συνεχώς – το τελευταίο διάστημα- μειούμενες εισπράξεις από την εκκαθάριση τελών καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ από τη ΔΕΗ αποδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξόφληση των λογαριασμών τους προς την εταιρεία.

Η ανεργία και οι φόροι έχουν γονατίσει πλέον το εισόδημα του μέσου καταναλωτή, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να φοβάται για κατάρρευση των εσόδων της. Μόνο τους τελευταίους μήνες δεκάδες είναι οι πολίτες από την περιοχή της Καλαμάτας που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Άλλος λόγος που ταράσσει τον ύπνο των στελεχών της είναι ότι το χαράτσι των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένο με το λογαριασμό ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο.

Η δεινή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αποτελεί, όμως, και ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για τα έσοδα του Δήμου Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί ενώ προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει κάποια χρήματα στο ταμείο του από τα συγκεκριμένα τέλη, αυτά εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα στην πραγματικότητα.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί από μόνη της μια οικονομική τρύπα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από άλλους πόρους. Με δεδομένο, όμως, ότι όλες οι επιχορηγήσεις από την κεντρική εξουσία είναι κατά πολύ μειωμένες, ο μοναδικός δρόμος για το Δήμο Καλαμάτας είναι να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων για την είσπραξη οφειλομένων από τους δημότες.

Η συγκεκριμένη τακτική, ωστόσο, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στις σχέσεις Δημοτικής Αρχής και δημοτών, θα πρέπει να απαντήσει και στο εξής ερώτημα: πώς θα μαζέψεις χρήματα από κάποιον που δεν έχει;

Η εξίσωση φτάνει μέχρι τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και την έλευση του οικονομικού παρατηρητηρίου.

Προς το παρόν, πάντως, από πλευράς Δημοτικής Αρχής φαίνεται να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αφού θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι αρκετά ικανοποιητική. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: με παγιωμένη την τάση της μείωσης των εσόδων από κάποιες «σίγουρες» πηγές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης.  Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις