Χειμερινή ανάβαση στην Γκιώνα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 30/11/2016 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2016 10:04
Με την είσοδο του Δεκέμβρη τα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα έχουν αρχίσει να ντύνονται το λευκό τους χρώμα, δημιουργώντας συνθήκες για χειμερινές αναβάσεις. Και πολύ περισσότερο η Γκιώνα, το «ασέληνον» όρος της αρχαιότητας, που με 2.510 μέτρα μέγιστο ύψος είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς και το πέμπτο ψηλότερο στην Ελλάδα.
Η εξόρμηση στην Γκιώνα που προγραμματίζει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου αποτελεί την τελευταία μεγάλη ορειβατική ανάβαση της χρονιάς και ουσιαστικά την πρώτη σε χειμερινές συνθήκες για την περίοδο 2016-2017. Μια χειμερινή περίοδος που, απ’ ό,τι φαίνεται, και ευτυχώς για τους λάτρεις των βουνών, ξεκινά νωρίς.
Η Γκιώνα χαρακτηρίζεται από τα εκτεταμένα αλπικά λιβάδια, τις βαθιές χαράδρες και τις τεράστιες ορθοπλαγιές. Εκεί βρίσκεται η περίφημη «Πλάκα Συκιάς» που με τα 1100 μ. του κατακόρυφου αναπτύγματός της είναι η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων. Εκεί κατά την ελληνική μυθολογία ερωτοτροπούσε η Σελήνη κρύβοντας το φως της από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι η αιτία που η αρχικά το βουνό ήταν γνωστό ως το «ασέληνον όρος»     
Στην Γκιώνα, λοιπόν, το επόμενο Σαββατοκύριακο (3-4/12) ο Ορειβατικός θα έχει την ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσει το χειμερινό του εξοπλισμό για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο χειμώνα. Η αναχώρηση θα γίνει από Καλαμάτα το πρωί του Σαββάτου 3/12, από όπου θα προσεγγίσουν το βουνό από την πλευρά του οικισμού της Καλοσκοπής. Θα γίνει διανυκτέρευση σε σκηνές και ορειβατική διάσχιση από Καλοσκοπή σε κορυφή και κατάβαση από Λαζόρεμα στον οικισμό Συκιά. Ανάλογα δε με τις συνθήκες μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα.
Βαθμός δυσκολίας: 7
Ώρες πορείας: 10+
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στο τηλ., 6977716580.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις