Χειροποίητος χαρταετός: Ένα έθιμο που σιγά σιγά χάνεται…

Πρώτη Δημοσίευση: 06/03/2019 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/03/2019 18:09
Όταν σκεφτόμαστε την Καθαρά Δευτέρα, αμέσως το μυαλό μας «πάει» στο χαλβά, τη λαγάνα και, φυσικά, στο χαρταετό, που είναι συνυφασμένος με την παιδική μας ηλικία. Τι χαρά όταν ανέβαινε ψηλά και τι λύπη, όταν ο καιρός ή τα λάθη στην κατασκευή τον κρατούσαν καθηλωμένο στο έδαφος!
Ωστόσο, πρόκειται για έθιμο που όσο περνούν τα χρόνια δείχνει να χάνεται. Όσοι, δε, το συνεχίζουν, προτιμούν τους χαρταετούς των βιοτεχνιών, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν να τον φτιάχνουν μόνοι τους. Σίγουρα δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά έχει και ο χαρταετός τα μυστικά του, κυρίως στα ζύγια και την ουρά, καθώς, αν δεν είναι σωστά, είτε δε θα σηκωθεί ποτέ είτε θα σηκωθεί και ξαφνικά θα καρφωθεί στο έδαφος!
Χθες επισκεφθήκαμε στην Καλαμάτα ένα εργαστήριο που κατασκευάζει χαρταετούς, με τη δουλειά αυτές τις μέρες να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες του (Πάνος, Νίκος & Κώστας Καναλουπίτης, Αντώνης Κουντάνης και Ηλίας Γρηγορόπουλος), στην Ελλάδα είναι λιγότερα από 10 και έτσι υπάρχει ζήτηση.

Μιλώντας μαζί τους, σημείωσαν ότι πήραν την απόφαση να «στήσουν το εργαστήριο» επειδή ήθελαν να μη χαθεί το έθιμο. Έτσι έφτιαξαν ένα χώρο που κατασκευάζουν παραδοσιακούς χαρταετούς, κάνοντάς το με πολλή αγάπη και μεράκι.
Όσο για το μέγεθος της παραγωγής, όπως είπαν, εξαρτάται από τον καιρό, αλλά και τη ζήτηση, όμως κατά μέσο όρο ξεπερνούν τους 500 για την πόλη της Καλαμάτας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται, καθώς στέλνουν χαρταετούς σε όλη την Ελλάδα.
Πλέον - μας εξήγησαν - οι χαρταετοί παρασκευάζονται μαζικά από βιοτεχνίες, αφού οι γονείς είτε έχουν χάσει τη διάθεση να δείξουν στα παιδιά τους πώς κατασκευάζεται ένας χαρταετός είτε δε γνωρίζουν και έτσι προτιμούν τον έτοιμο.
 

Οι τεράστιοι χαρταετοί, τα σχέδια, αλλά και οι διαφημιστικοί
Παρατηρώντας το εργαστήριο είδαμε ότι υπήρχαν ακόμη και χαρταετοί γίγας, αλλά και αρκετοί με λογότυπα καταστημάτων. Όπως μας εξήγησαν, λοιπόν, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που θέλουν να πετάξουν το δικό τους χαρταετό ή να τον έχουν ως διακοσμητικό. Φθάνοντας εκεί, οι «τεχνίτες» είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη.
Όσο για τους χαρταετούς - γίγας, ο μεγαλύτερος που έχουν φτιάξει μέχρι σήμερα είναι 4 μέτρα, ο οποίος, μάλιστα, πέταξε!
Τα δε υπόλοιπα σχέδια που υπάρχουν στο εργαστήριο είναι όσα αγαπούν τα παιδιά, όπως καρτούν και ομάδες. Φυσικά, κι αυτά φτιάχνονται στο χέρι.
 

Τι θέλει ο «αετός» για να πετάξει
Όταν τους αναφέραμε πως όλοι έχουμε δει κόσμο να προσπαθεί να σηκώσει το χαρταετό του, αλλά το εγχείρημα να στέφεται από αποτυχία, μας απάντησαν ότι αυτό συμβαίνει, κυρίως, σε εκείνους των βιοτεχνιών, αφού τα πηχάκια που χρησιμοποιούν αντί για καλάμια και το πλαστικό, αντί για κόλες, δίνουν αρκετό βάρος και έτσι δε γίνεται να πετάξει. Από την άλλη, ένας χειροποίητος χάρτινος θα πετάξει, αρκεί βέβαια να έχει σωστά ζύγια και ουρά.
Κι αφού έχουμε, λοιπόν, το σωστό τεχνικά χαρταετό, όπως μας είπαν, θα χρειαστούμε λίγο αέρα, σημεία που δεν υπάρχουν καλώδια και, φυσικά, να μη βρέχει.
 

Ένα εργαστήριο ανοιχτό για όλους
Όσο για το στόχο του εργαστηρίου, ήταν και παραμένει να μη χαθεί η παράδοση. Έτσι, αν κάποιος θέλει, μπορεί να το επισκεφθεί (Φαρών 12) και να δει πώς φτιάχνεται ένας χαρταετός ή και να φτιάξει το δικό του με τη βοήθεια των ιδιοκτητών.
 

Οι τιμές
Σχετικά τώρα με το κόστος, ξεκινά από τα 3 ευρώ, ενώ ο κλασικός, διαστάσεων 1,10 μ., κοστίζει 10 ευρώ.
 

Τα αερόστατα
Κλείνοντας η παρέα θέλησε να επισημάνει ότι, πέραν των χαρταετών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα αερόστατα. Το μεγαλύτερο που έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα είναι 32 μέτρα, ωστόσο παρατήρησαν με θλίψη ότι κάθε χρόνο πετούν και λιγότερα, με τους ίδιους όσο μπορούν να προσπαθούν να το «κρατήσουν ζωντανό».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις