Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Πρώτη Δημοσίευση: 23/05/2019 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/05/2019 12:58
Μην ξεκινήσει κάποιος αν δε βρει πρώτα πού ψηφίζει 
Για θέματα που αφορούν στις εκλογές της Κυριακής ενημέρωσε χθες ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Ηλιόπουλος. Όπως παρατήρησε, ο κόσμος έχει πάρα πολλές ερωτήσεις κι αυτό, κυρίως, γιατί πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία πρωτόγνωρη, σε πολλές φάσεις και, όπως είναι λογικό, δημιουργεί πολλές δυσκολίες.
Από πλευράς Δήμου, σχολίασε, τα δημοτικά καταστήματα, αλλά και τα σχολικά συγκροτήματα στα οποία θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες είναι έτοιμα, το εκλογικό υλικό έχει παραληφθεί και ο εξοπλισμός έχει στηθεί, ώστε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μην έχουν δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Από σήμερα Πέμπτη ο Δήμος Καλαμάτας θα αρχίσει να παραλαμβάνει το υπόλοιπο εκλογικό υλικό και από αύριο το πρωί, όπως και το Σάββατο, θα γίνεται παραλαβή των εκλογικών σάκων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για τα 273 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στο Δήμο Καλαμάτας.
Από αυτά, όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, τα 260 είναι διπλά, ενώ στα υπόλοιπα 13 θα υπάρχουν και οι τέσσερις κάλπες.
Μιλώντας τώρα προς τους ψηφοφόρους, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν.
Το πρώτο είναι το εξής: πριν ξεκινήσει κάποιος να πάει να ψηφίσει, θα πρέπει να μάθει πού ψηφίζει. Αυτό μπορεί να το μάθει είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, όπου υπάρχει ειδική πλατφόρμα, είτε στο ΚΕΠ, είτε στο Δήμο, αλλά και σημεία που θα έχουν τοιχοκολληθεί προγράμματα. Έτσι, ο κάθε πολίτης μπορεί να δει πού ψηφίζει πριν ξεκινήσει, αφού δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος θα ψηφίσει εκεί που ψήφισε την τελευταία φορά, διότι λόγω του διπλασιασμού των τμημάτων υπάρχουν πολλές αλλαγές.
Το δεύτερο για το οποίο ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε προσοχή είναι ότι, με εξαίρεση τα 13 μεικτά εκλογικά τμήματα που θα γίνουν και οι τέσσερις εκλογικές διαδικασίες, σε όλα τα υπόλοιπα θα υπάρχει διαχωρισμός σε Α και Β. Στα Α θα ψηφίζουμε για περιφερειακές εκλογές, αλλά και ευρωεκλογές. Στα Β ψηφίζουμε για δήμαρχο και πρόεδρο της κοινότητας, ανάλογα με την περιοχή που ψηφίζει κάποιος.
Όσο για τους σταυρούς, για τις περιφερειακές έχουμε δικαίωμα έως 4 (αφορά στη Μεσσηνία), ενώ στις ευρωεκλογές επίσης έως 4 σταυρούς. Στις Δημοτικές έχει σημασία το πού ψηφίζουμε. Για τον Άρι, τη Θουρία και τα Αρφαρά μπορούμε μόνο 1 σταυρό για την εκλογική περιφέρεια που βρισκόμαστε και 1 σταυρό για όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες.
Για την Καλαμάτα και τα χωριά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς για την περιφέρεια της Καλαμάτας και 1 σταυρό για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Σχετικά με τις κοινότητες, αν κάποιος ψηφίζει σε χωριό μέχρι 300 κατοίκους βάζει 1 σταυρό, ενώ από εκεί και πάνω μέχρι 2 σταυρούς. Επίσης, κάλεσε τους ψηφοφόρους να έχουν μαζί τους ένα επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει την ταυτότητά τους.
Όσοι, δε, χρειάζονται πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δημαρχείο Καλαμάτας, που θα είναι ανοιχτό εκείνη την ημέρα.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος εφιστά προσοχή στους διπλοεγγεγραμμένους, που, όπως είπε, θα ψηφίσουν υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα ψηφίσουν αλλού, καθώς και στους ετεροδημότες, οι οποίοι δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, αλλά θα πρέπει να μεταβούν στο εκλογικό τμήματα ετεροδημοτών που είναι εγγεγραμμένοι. Εκεί θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο για Περιφέρεια, Δήμο και πρόεδρο Κοινότητας.
Για παράδειγμα, κάποιος που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Καλαμάτας, αλλά στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών στο Αιγάλεω, δε θα μπορεί να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές (θα μπορεί να ψηφίσει στο Αιγάλεω, εκεί δηλαδή που ήταν το τμήμα των ετεροδημοτών), όμως εδώ θα μπορεί να ψηφίσει για τις τρεις υπόλοιπες.
 
Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις