Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για τον Παναγιώτη Γαλάνη

Πρώτη Δημοσίευση: 24/04/2018 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/04/2018 11:06
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Μεσσήνιος δικαστής Παναγιώτης Νικ. Γαλάνης. Κηδεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 14 Απρίλη, από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Κοιμητηρίου Παπάγου.
Με καταγωγή από την Καλλιθέα Πυλίας υπήρξε ως δικαστής και ως άνθρωπος υπόδειγμα ακεραιότητας, ήθους και ευγένειας.
Ο εκλιπών ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από το έτος 1982 έως το έτος 1988 και δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από το έτος 1989 έως το έτος 2010.
Η παρακαταθήκη του στο Δικαστικό Σώμα και στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αγωνίστηκε για την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και τον εκδημοκρατισμό της εσωτερικής λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Η δράση του στράφηκε, κυρίως, στην ψήφιση νέων Δικαστικών Κωδίκων σε αντικατάσταση του αναχρονιστικού και αυταρχικού θεσμικού πλαισίου, με: α) τη νομοθετική κατοχύρωση του κυρίαρχου ρόλου των Ολομελειών των Δικαστηρίων, με αποκλειστικό δικαίωμα καθορισμού του υποχρεωτικού κατ’ ανώτατο όριο  αριθμού υποθέσεων για κάθε δικαστή ανά μήνα, β) την κατάργηση του θεσμού του διορισμένου Προϊσταμένου των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών και αντικατάστασή του από πολυμελή συμβούλια διοίκησης που θα εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί, γ) την κλήρωση των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων σε αντικατάσταση του συστήματος του ορισμού τους απευθείας από τους Προϊσταμένους.
Το Μάιο του 1983 η διοίκησή του κινητοποίησε το Δικαστικό Κλάδο σε μία πρωτοφανή ενέργεια για τα ως τότε δικαστικά δεδομένα – μία δίωρη στάση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους, με αίτημα την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων εργασίας και τη βελτίωση των όρων απονομής της δικαιοσύνης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θεωρεί τιμή του το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Γαλάνης μετά τη δικαστική του θητεία υπήρξε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ         ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις