Όλα καλά και όλα ωραία στον τουρισμό… και του χρόνου καλύτερα

Πρώτη Δημοσίευση: 06/12/2017 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2017 19:12
Τουριστικός απολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2017
 
Ο σχεδιασμός μιας φιλόδοξης και αποτελεσματικής τουριστικής πρότασης για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα χρειάζεται όραμα, πολλή φαντασία και το χάρισμα να ονειρευόμαστε. Και για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται συνέργειες Δήμων, ξενοδόχων, επαγγελματιών και όλων αυτών που εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν.
Με βάση όλα τα παραπάνω έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Και κυρίως, να προωθήσουμε με δράσεις τον τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
Από την πλευρά του, προχωρώντας σε έναν απολογισμό των δράσεών του για το 2017 αλλά και παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό για το 2018, ο Δήμος Καλαμάτας βλέπει το ποτήρι γεμάτο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες της αρμόδιας αντιδημάρχου, Παναγιώτας Ντίντα. Η παρουσίαση έγινε στο ιστορικό Δημαρχείο και στο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, που λειτουργεί εκεί.
 
Πολύ καλή χρονιά το 2017
Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «το 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την Καλαμάτα και την περιοχή της σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Καλαμάτα είναι ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός, με μεγάλες δυνατότητες και δυναμική, που αυξάνεται χρονιά με τη χρονιά. Ήδη το αεροδρόμιό μας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη και, βεβαίως, αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της περιοχής μας».
 
Βελτίωση ελκυστικότητας
Η κα Ντίντα επεσήμανε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής», όπως:
1. Η δημιουργία του καινούργιου Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης στο ιστορικό Δημαρχείο, «μέσω του οποίου υποδεχθήκαμε περίπου 13.000 τουρίστες από 50 χώρες και σε συνδυασμό με το Γραφείο μας στην Παραλία και με την υποδοχή της κρουαζιέρας, εξυπηρετήσαμε πάνω από 25.000 επισκέπτες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε αυτούς που εξυπηρέτησε το Γραφείο μας στο αεροδρόμιο Καλαμάτας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
2. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας έγιναν προωθητικές ενέργειες για την ενίσχυση του μαθητικού τουρισμού. Η κα Ντίντα επισήμανε ότι «η επιτυχία υπερέβη τις προσδοκίες μας, με πάνω από 15.000 μαθητές να επισκέπτονται την Καλαμάτα». Και το 2018 αναμένεται να είναι πολύ καλή χρονιά, ήδη δε έχει αποσταλεί επιστολή του δημάρχου προς όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με την οποία οι μαθητές προσκαλούνται να επισκεφθούν την Καλαμάτα.
3. Ο Δήμος Καλαμάτας υποστήριξε όλα τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, τα οποία ήταν πολλά σε αριθμό και ενίσχυσαν την κίνηση τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.
4. Ο Δήμος ανέπτυξε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το έργο «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από την Καλαμάτα.
Θα δίδεται, επίσης, πληροφόρηση και για τις κοινωνικές, οικονομικές και λοιπές συνθήκες της ζωής κατά την εποχή της Επανάστασης. Το πρόγραμμα, που θα συνδυασθεί με πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018, με περίοδο υλοποίησης 36 μηνών, και θα ολοκληρωθεί το 2021, λίγο πριν από την επέτειο των 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.
5. Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποίησε το 2017 το διαγωνισμό #PasxaKalamata, με πολύ μεγάλη επιτυχία, «προκειμένου να αναδείξουμε την Καλαμάτα ως ιδανικό προορισμό για τις πασχαλινές διακοπές», όπως ανέφερε η κα Ντίντα
6. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων, όπως ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, η μεγάλη αγροτική έκθεση «Άρτος - Οίνος Έλαιον», η Ανθοκομική Έκθεση, η Γαλάζια Νύχτα, το Καλαματιανό Καρναβάλι, η Λευκή Νύχτα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς και πολλές πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες διεξήχθησαν, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες. Είναι βέβαιο ότι οι εκδηλώσεις αυτές βοήθησαν σημαντικά στην προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας.
 
Ο σχεδιασμός για το 2018
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποβληθεί η πρόταση για την τουριστική προβολή του 2018, που περιλαμβάνει πολλές δράσεις, με συνολικό κόστος 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, μέσω του εγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θα βελτιστοποιηθεί η παρεχόμενη τουριστική πληροφόρηση, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς θα κατασκευασθεί νέο Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης στην παραλία, που θα αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις