Όλα τα περίεργα συμβαίνουν με το διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών!

Πρώτη Δημοσίευση: 22/08/2018 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/08/2018 12:55
Ανέβαλε την κατακύρωση των
δρομολογίων η Οικονομική Επιτροπή
 
 
Λίγο πριν από την προσωρινή κατακύρωση των δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κόλλησε τις προηγούμενες ημέρες ο μεγάλος διαγωνισμός των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέβαλε τη λήψη απόφασης.
Ο λόγος της αναβολής είναι ότι η αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί την απόρριψη των προσφορών οκτώ ιδιοκτητών ταξί, καθώς ενώ ορισμένα από τα δικαιολογητικά που προβλέπει η διακήρυξη υπήρχαν στο φυσικό φάκελο που κατέθεσαν, δεν περιλαμβάνονταν στην υποχρεωτική κατάθεση στο ηλεκτρονικό σύστημα όπου υποβάλλεται η προσφορά και η οποία προηγείται χρονικά. Έτσι, αποφασίσθηκε να ζητηθεί νομική άποψη, πριν γίνει δεκτή η εισήγηση για απόρριψή τους, καθώς εμφανίσθηκε ιδιώτης που… ανέλαβε την ευθύνη!
 
Αξιολόγηση προσφορών
Στο μεγάλο διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών της Μεσσηνίας μέχρι το 2020 κατατέθηκαν 68 προσφορές και η αρμόδια τριμελής επιτροπή προχώρησε σε αξιολόγησή τους.
Αρχικά αποσφραγίσθηκαν και εξετάσθηκαν από την επιτροπή οι τεχνικές προσφορές και αποφάνθηκε ότι για 60 φακέλους δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ήταν σύμφωνοι με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός και με επιμέρους παρατηρήσεις για κάποια από τα προτεινόμενα δρομολόγια.
Ωστόσο, για οκτώ προσφορές η επιτροπή πρότεινε να απορριφθούν στο σύνολό τους, καθώς από την ηλεκτρονική κατάθεση απουσίαζαν υποχρεωτικά δικαιολογητικά, όπως η εγγύηση συμμετοχής, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, η βεβαίωση έναρξης εργασιών κ.ά.
 
Λάθος τρίτου
Σε επόμενη συνεδρίασή της η επιτροπή προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των 60 συμμετασχόντων του διαγωνισμού που είχε αποφασισθεί ότι μπορεί να συνεχίσουν και κατέληξε σε ομόφωνη εισήγηση για την κατακύρωση των προσωρινών αναδόχων.
Επίσης, ανέδειξε ως άγονα 141 δρομολόγια, τα οποία πιθανότατα θα επαναπροκηρυχθούν ή θα ακολουθηθεί η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης.
Η εισήγηση της επιτροπής κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου παρευρέθη επαγγελματίας από την Καλαμάτα ο οποίος είχε αναλάβει την κατάθεση των ηλεκτρονικών προτάσεων των οκτώ ταξιτζήδων που προτείνεται να απορριφθούν και ανέλαβε την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από δικό του λάθος και όχι των ιδιοκτητών ταξί απουσίαζαν από την ηλεκτρονική κατάθεση τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά που έχει επισημάνει η επιτροπή και τα οποία υπήρχαν στο φυσικό φάκελο που κατατέθηκε στη συνέχεια.
Με αφορμή αυτό η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μην πάρει απόφαση και διαβίβασε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ώστε να αποφανθεί σχετικά με την απόρριψη ή μη των οκτώ, με την αιτιολογία πως επρόκειτο για λάθος τρίτου και πως ο φυσικός φάκελος της προσφοράς ήταν σωστός.
Η γνωμοδότηση αναμένεται εντός της εβδομάδας και σε περίπτωση που είναι θετική, πιθανότατα θα αποτελέσει μελλοντικό «δεδικασμένο» για ενδιαφερόμενους που θα θέλουν να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό ή πρόγραμμα με ασφυκτικές ημερομηνίες, τις οποίες δεν μπορούν να προλάβουν, αλλά έχουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου για την κατάθεση φυσικού φακέλου, που πάντα έπεται του ηλεκτρονικού.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις