10o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Σοβαρά προβλήματα σε ένα κτήριο 4,5 ετών!

Πρώτη Δημοσίευση: 30/06/2019 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/06/2019 18:13
Εύλογες απορίες προκαλούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ένα κτήριο που κόστισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε πριν από 4,5 περίπου χρόνια σε διδάσκοντες και διδασκόμενους. Σύμφωνα με το διευθυντή του συγκροτήματος, Γιάννη Χριστόπουλο, τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά, τα οποία, όμως, δε δικαιολογούνται για ένα τόσο σύγχρονο κτήριο.
Στην τελευταία επιστολή προς τους αρμοδίους του Δήμου Καλαμάτας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και την αποστολή σχετικών εγγράφων παραμένουν σε εκκρεμότητα οι παρακάτω επεμβάσεις στο σχολείο:

Απαραίτητες παρεμβάσεις
Τα συστήματα πυρασφάλειας πυρανίχνευσης και συναγερμού είναι εκτός λειτουργίας. Απαιτείται η άμεση επιδιόρθωση και λειτουργία τους. Σε περίπτωση συμβάντων την ευθύνη θα έχει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, γιατί, παρά τα σχετικά έγγραφα, αντιμετωπίζεται το θέμα με απάθεια. Άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα συναγερμού, επιδιόρθωση των εσωτερικών πορτών πυρασφάλειας.
Στεγανοποίηση της ταράτσας: Στην ταράτσα του κτηρίου, παρά τις εργασίες που έγιναν από τον εργολάβο πέρυσι το καλοκαίρι, συνεχίζεται στην οροφή μιας αίθουσας η εισροή υδάτων, με κίνδυνο να πέσει ο σοβάς. Επίσης στάζει το στέγαστρο εισόδου. Απαραίτητα πρέπει να γίνουν εργασίες το καλοκαίρι.
Υλοποίηση έργου δικτύου ευρυζωνικής αναβάθμισης του σχολείου: Είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση αυτού του έργου για την αξιοποίηση των υποδομών και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Πρόσφατα το σχολείο μας απέκτησε 4 διαδραστικούς πίνακες, επομένως η εκτέλεση των σχετικών εργασιών επείγει. Παγκάκια: Στο σχολείο υπήρχαν 3 παγκάκια, τα στείλαμε στο Δήμο για επιδιόρθωση και ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί. Απαιτείται η άμεση τοποθέτηση
Διαμόρφωση του χώρου εισόδου στο σχολείο: Φύτευση γκαζόν και δέντρων. Επιδιόρθωση του συστήματος ποτίσματος, το νερό χύνεται άσκοπα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στο Δήμο, χρειάζεται προσπάθεια να ποτίζονται όλα τα δέντρα. Αντικατάσταση σπασμένων υαλότουβλων.
Άμεση διαμόρφωση –στρώσιμο του δρόμου που οδηγεί στην πίσω πόρτα, δυτικά του σχολείου, και στην είσοδο του 8ου Νηπιαγωγείου. Τοποθέτηση κουδουνιού στην εξωτερική πόρτα. Επιδιόρθωση εξωτερικού φωτιστικού στον προαύλιο χώρο
Ανάγκη υλικοτεχνικής υποδομής (Η/Υ καρέκλες-θρανία –γραφεία-ντουλάπες-πάγκοι εργαστηρίου φυσικής και εικαστικών κ.λπ.).
Η αντιμετώπιση των παραπάνω σημείων καθιστά το σχολείο λειτουργικό και ασφαλές και ταυτόχρονα δεν ακυρώνει το ποσό των 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την ανέγερσή του».


Το ρεπορτάζ το Νοέμβριο του 2014
Ανατρέχοντας στο αρχείο του "Θάρρους" διαβάζουμε τα όσα… λαμπρά έγιναν στα εγκαίνια του συγκροτήματος:
"Το κτήριο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας εγκαινίασε, χθες, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Το νέο διδακτήριο του 10ου Δημοτικού Σχολείου στεγάζει ένα σχολείο με 262 μαθητές (προήλθε από τη συγχώνευση του 26ου στο 10ο Δημοτικό), έχει 22 εκπαιδευτικούς, 13 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσες Φυσικής και Χημείας, χώρους γραφείων και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Έχει, επίσης, προβλεφθεί χώρος για την ολοήμερη δραστηριότητα του σχολείου, ενώ κατασκευάσθηκαν και εγκαταστάσεις υγιεινής για ΑμεΑ.
Το έργο, τη μελέτη του οποίου εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίες και το επέβλεψαν, ήταν προϋπολογισμού 4.417.729,50 ευρώ και έκπτωση 41,5%. Η σύμβαση υπεγράφη στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 και το έργο ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Η χρηματοδότηση προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007 - 2013 του ΕΣΠΑ.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, σε χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του «να βρίσκεται σε χώρους που παρέχουν χαρά».
Ο υφυπουργός απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το δήμαρχο για την πρόσκληση να παρευρεθεί στα εγκαίνια και τόνισε πως τα σχολεία «αποτελούν τους πυρήνες απ’ όπου γεννιέται η νέα Ελλάδα. Εδώ παράγεται έργο που θα το εισπράξουμε αργότερα».
Ζήτησε, δε, από τους γονείς να εμπιστευθούν «το εκπαιδευτικό σύστημα που εμείς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε», υπογραμμίζοντας το γεγονός πως «μια καινούργια χώρα κτίζεται, μέσα από δυσκολίες και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον». Επίσης, ζήτησε από τα παιδιά να νιώσουν αυτό το σχολείο σαν σπίτι δικό τους.
Οι μαθητές του σχολείου προσέφεραν άνθη στον υφυπουργό και ένα κεραμικό έργο, που έφτιαξαν σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
Την εκδήλωση ποίκιλαν μαθητές και μαθήτριες με απαγγελίες ποιημάτων και με ανάγνωση των εντυπώσεών τους από το νέο κτήριο. Στη συνέχεια, μετά την κοπή της κορδέλας, όλοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν το λαμπρό νέο κτήριο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας".
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις