18 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν τη διακοπή του πειράματος 5G στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 28/11/2019 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2019 11:15
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα της σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με την εταιρεία WIND για την πειραματική λειτουργία του συστήματος 5G, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων όσο και μεταξύ των δημοτών. Μάλιστα, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια Δημοτικών Συμβουλίων από τις παρατάξεις.
Στη συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη Δευτέρα οι περισσότερες από αυτές "ενώνουν τις δυνάμεις τους με αίτημα να μη συνεχιστεί το πείραμα της WIND στην Καλαμάτα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουν το σχετικό κείμενο φτάνουν τους δεκαοκτώ (18).
Κατά τη Δημοτική Αρχή η σύμβαση με την εταιρεία WIND ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλο, το πείραμα ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου. Επομένως, μπαίνει επιτακτικά το θέμα της μη συνέχισής του.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο Βασίλης Κοσμόπουλος όσο και άλλοι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δήμο, όπως ο Μανώλης Μάκαρης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η Καλαμάτα δεν έπρεπε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, εφόσον υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με ενδεχόμενη επικινδυνότητα του 5G ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να περιμένει τα πορίσματα ειδικών πριν πάρει ο Δήμος τις αποφάσεις του.
Το θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα έχει τίτλο: "Επί αιτήματος δημοτικών παρατάξεων για διακοπή του από 8/2/2019 Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ, στις 30/11/2019, σύμφωνα με την παράγραφο 1.3.2. αυτού και μη περαιτέρω επέκτασή του (Εισηγητές: κ. Κοσμόπουλος Βασίλειος, κα Οικονομάκου Μαρία, κ. Μάκαρης  Εμμανουήλ – Λεονάρδος, κ. Οικονομάκος Δημήτριος, κ. Αντωνόπουλος Μιχαήλ)".
Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δίκτυα 5G λειτουργούν πιλοτικά σε Τρίκαλα (Vodafone), Ζωγράφου (Cosmote) και Καλαμάτα (Wind). Tα δίκτυα αυτά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα έτος σε πιλοτική λειτουργία, αν όχι περισσότερο, εφόσον καθυστερήσει η επίσημη αδειοδότηση των παρόχων.
Το μέγα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν υπάρχει καμία αιτία ανησυχίας για όσους δε θέλουν αυτή τη δοκιμαστική έστω εγκατάσταση του 5G. Η απάντηση είναι ότι προφανώς και υπάρχει και πρέπει να γίνει λόγος και γι’ αυτό. Πρώτα από όλα, η απόφαση των βελγικών Αρχών τον Απρίλιο του 2019 να βάλουν «στον πάγο» την εγκατάσταση δικτύου 5G είναι βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται.
Δεν έχει δοθεί κάποιος άλλος λόγος, εκτός του ότι κατά την αρμόδια υπουργό «δεν είμαστε σίγουροι πως αυτή η τεχνολογία δε θα αυξήσει τους κινδύνους για θανάτους από καρκίνο».
Το πλέον δυνατό χαρτί, πάντως, για την πτέρυγα όσων αντιτίθενται στην ενεργοποίηση του 5G το προσέφεραν, στις 17 Οκτωβρίου, ο Τζόελ Μόσκοβιτζ και το περιοδικό «Scientific American», δημοσιεύοντας ένα άρθρο που μόνον ο τίτλος του βάζει φωτιά στο μπαρούτι: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως το 5G είναι ασφαλές».
Ο Τζόελ Μόσκοβιτζ δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την προστασία από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων. Είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Ασχολείται από το 2009 με το θέμα της βλαπτικής επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο.
Από εκεί και πέρα, στο άρθρο, επειδή δεν υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις για βλάβες από κινητά τηλέφωνα και το 4G, ο κ. Μόσκοβιτζ γίνεται πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των αμφιβολιών του. Λέει, μάλιστα, σε ένα σημείο κατά λέξη: «Αν υπάρχουν συνεργιστικά φαινόμενα μεταξύ 5G και 4G, τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος». Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι μεταφέρεται εδώ στην Ελλάδα, όπου αυτή η συνέργεια παρουσιάζεται ως βεβαιότητα. Εκεί στέκονται οι δύο πλευρές, και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.
 
Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις