20 εκ. ευρώ ζητά για το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 12/12/2016 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/12/2016 09:11
Σοβαρά προβλήματα σε επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου
 
 Ένας ορυμαγδός αιτημάτων βρίσκεται στα γραφεία των υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας τα οποία αφορούν αιτήματα δήμων και Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, προκειμένου οι τελευταίοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
 Πρόσφατα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας προχώρησε σε ολοκλήρωση αποτίμησης των ζημιών και προτείνει παρεμβάσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.   Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τύχη των…αιτημάτων, αλλά οι φορείς του Νομού φρόντισαν να αποτιμήσουν την έκταση της ζημιάς.  Από το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ τα 5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αγροτικούς δρόμους, κυρίως στις συμβολές τους με το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και σε εύλογο μήκος από αυτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που έχει συντάξει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το αίτημα αφορά ζημιές:
α) Στο οδόστρωμα των οδών: κατάληψη με φερτά υλικά – ασφαλτοτάπητα – οδοστρωσία – υποσκαφή πρανών επίχωσης κ.λπ.
β) Στις επενδεδυμένες τάφρους με σκυρόδεμα και στους εγκάρσιους οχετούς.
γ) Στις γέφυρες (υποσκαφές θεμελίων – κοιτοστρώσεις κ.λπ.). Ακόμα και πλήρη κατάρρευση γεφυρών (π.χ. γέφυρα στην 22η επαρχιακή οδό Λάμπαινα – Τρίκορφο και νέα γέφυρα σε αντικατάσταση της σιδερένιας από το 1870 περίπου στην 3η επαρχιακή Άρις – Τρίοδος).
δ) Στην οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.
ε) Στα στηθαία ασφαλείας (πλήρης καταστροφή μετά τον εγκλωβισμό φερτών υλικών).
στ) Στον ηλεκτροφωτισμό ισόπεδων κόμβων του εθνικού δικτύου, που είναι εκτός λειτουργίας.
Επίσης, καταγράφονται σοβαρότατες ζημιές, κυρίως στο κατάστρωμα, που έχει υποστεί το αγροτικό δίκτυο του νομού, όπου ένα μεγάλο τμήμα του έχει άμεση συνάφεια (συμβάλλει) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.
Ενδεικτικά στο τεχνικό δελτίο αναφέρονται μερικές από τις επαρχιακές οδούς που υπέστησαν ζημιές, όπως: 3η επαρχιακή Θουρία – Άρις – Τουλούπα Χάνι, 4η επαρχιακή Θουρία – Πολιανή, 5η επαρχιακή Πήδημα – Αρφαρά, 7η επαρχιακή Μεσσήνη – Διαβολίτσι – Επικούριος Απόλλωνας, 8η επαρχιακή Μεσσήνη – Αριστομένης, 9η εθνική Ριζόμυλος – Πύλος, 12η επαρχιακή Λογγά – Πύλος, 15η επαρχιακή Φιλιατρά – Μάραθος – Ρωμανού, 19η επαρχιακή Κυπαρισσία – Χριστιάνοι, 22η επαρχιακή Λάμπαινα  – Τρίκορφο, 24η επαρχιακή Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη.
Η Διεύθυνση Τεχνικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες οι τεχνικές προμελέτες, οι οριστικές και μελέτες εφαρμογής, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις