248 εκατομμύρια πριν ξεκινήσει η «Ολυμπία»!

Πρώτη Δημοσίευση: 01/05/2013 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 01/05/2013 09:55
Το Δημόσιο ενέκρινε την καταβολή 60 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό, ως πρώτο τμήμα της αποζημίωσης που θα λάβει. Στη, δε, τετραμηνιαία έκθεσή της η Τask Force αναφέρεται και στο θέμα των παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων.
«Καίριο στοιχείο της “νέας εκκίνησης” (σ.σ. της αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης για την επανεκκίνηση των έργων) που απαιτείται προκειμένου τα έργα να καταστούν οικονομικά βιώσιμα είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αναδόχων ότι το μερίδιο του κράτους από τα έσοδα κατά τη φάση εκμετάλλευσης των δρόμων θα “ανακυκλώνεται” στα έργα, εάν απαιτείται, ώστε να εξυπηρετούνται χρέη και λειτουργικά έξοδα», αναφέρεται.
 
Αποζημιώσεις
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη Τετάρτη υπεγράφη η πρώτη απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραχωρησιούχους. Η απόφαση αφορά στην Ολυμπία Οδό, αλλά δεν αιτιολογεί το σύνολο των 130 εκατομμυρίων ευρώ (που το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας στην Ολυμπία Οδό), αλλά μόνο μέρος αυτών (τα 94,1 εκατ. ευρώ) και την καταβολή των πρώτων 60 εκατ. ευρώ ως εξής:
Αποζημίωση 57,2 εκατ. ευρώ για έξοδα που έκανε ο κατασκευαστής με ευθύνη του Δημοσίου μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2011 (ημερομηνία στην οποία σταμάτησαν τα έργα στην Ολυμπία Οδό). Αποζημίωση 34,8 εκατ. ευρώ λόγω «αποδιοργάνωσης» και «απώλειας παραγωγικότητας». Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για δαπάνες που αφορούν στην επανέναρξη των εργασιών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα υπόλοιπα 37 εκατ. ευρώ θα πιστοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπία Οδός έχει ήδη λάβει σε αποζημιώσεις τουλάχιστον 118 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 248 εκατ. ευρώ. Ποσό που ξεπερνά πλέον τα 242 εκατομμύρια ευρώ που έχει μέχρι στιγμής καταβάλει για το έργο το Δημόσιο και η Ε.Ε., στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής συμβολής τους (συνολικά 607,6 εκατ. ευρώ).
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις