5 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο το Γαργαλιάνοι-Ρωμανού

Πρώτη Δημοσίευση: 18/04/2018 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/04/2018 21:11
Σε σοβαρές καταγγελίες για την έκβαση κατασκευής του δρόμου Γαργαλιάνοι- Ρωμανού προέβη χθες από την Καλαμάτα ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γόντικας.
Ειδικότερα, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου ότι προσπαθούν να διευκολύνουν τις αισχρές, όπως τις χαρακτήρισε, διεκδικήσεις μεγαλοεργολάβων – κατασκευαστικών εταιρειών.
Όπως ενημέρωσε, χθες στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης εκδικαζόταν η μία από τις τέσσερις προσφυγές που η ανάδοχος του έργου «Δρόμος Γαργαλιάνοι-Ρωμανός», κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΡΟ, έχει καταθέσει κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι δύο πρώτες προσφυγές, ύψους διεκδικήσεων 3,5 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη εκδικαστεί και εκκρεμεί η απόφαση. Χθες συζητήθηκε η τρίτη προσφυγή, ύψους 40 εκ. ευρώ, ενώ το Μάη θα συζητηθεί η τέταρτη για άλλα 44 εκ. ευρώ. Διεκδικήσεις που αγγίζουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους και το ΦΠΑ.
Κατά τον κ. Γόντικα, είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που «εργολάβοι-κατασκευαστικές εταιρείες, αποθρασυνόμενοι και ασύδοτα, εγείρουν αισχρές απαιτήσεις από την Περιφέρεια και το κράτος».
 
«Έχουν εξειδικευτεί όχι στην κατασκευή των έργων, αλλά στη διεκδίκηση αποζημιώσεων στα χαρτιά»
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόκειται για εταιρεία που το 2007 ξεπάτωσε τον ποταμό Νέδα στην Τριφυλία για απόληψη αδρανών υλικών (της επεβλήθη ένα ευτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ που δεν έχει πληρώσει), κατασκεύασε το λιμάνι στην Κυπαρισσία, που πριν παραδοθεί έσπασε η προβλήτα και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, που δεν τελείωσε. Πρόκειται για ένα δρόμο στο ίσιωμα, χωρίς ίχνος βράχου, σε μια ευθεία 11 χιλιομέτρων με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική νησίδα, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει: Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Απαλλοτριώθηκαν χωράφια λες και ήταν οικόπεδα στο Κολωνάκι (υπάρχει περίπτωση χωράφι 10 στρεμμάτων να έχει απαλλοτριωθεί με 700.000 ευρώ). Πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή. Και διεκδικούνται αποζημιώσεις πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους και το ΦΠΑ. Δηλαδή, έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα 5 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο και εκκρεμούν οι αποζημιώσεις, όταν ο ΜΩΡΕΑΣ με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση έχει κοστίσει 1.3 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο.
Οι κύριες ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στις τοπικές και περιφερειακές Αρχές που δημοπρατούν έργα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαλλοτριώσεις και οι χρηματοδοτήσεις των έργων, που δεν έχουν γίνει στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές και επικαιροποιήσεις μελετών.
Είναι, όμως, εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί δημοπρατεί έτσι τα έργα, αλλά και γιατί επί των ημερών της, στις 4/3/2011, έγινε διακοπή των εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία, και αντί να την αποβάλει άμεσα από το έργο και να γίνει εκκαθάριση της εργολαβίας, συνέταξαν και ενέκριναν το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής της εργολαβίας τριάμισι χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2014. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην κατασκευάστρια εταιρεία να διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, αφού στο ενδιάμεσο με οχλήσεις, αιτήσεις θεραπείας στα υπουργεία κ.λπ. άνοιγε ζητήματα, για τα οποία ποτέ δεν έπαιρνε τεκμηριωμένη γραπτή απόρριψη, αλλά σιωπηρή απόρριψη.
Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι από το 2012, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με επερωτήσεις και τοποθετήσεις, με συγκεντρώσεις-περιοδείες στους Γαργαλιάνους, με κάθε πρόσφορο μέσο, ζητούσαμε να θωρακιστεί η Περιφέρεια απέναντι στις αισχρές διεκδικήσεις του εργολάβου.
Η Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου  εκώφευαν στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν προσέφευγαν σε ωμό αντικομουνισμό, λέγοντας ότι εμείς οι κομμουνιστές εκπροσωπούμε εργολαβικά συμφέροντα, και όχι αυτοί που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δικαιολογούν και να ισχυροποιούν τη θέση του ανάδοχου εργολάβου. Είναι υπόλογοι απέναντι στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, που δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις των εργολάβων».
Κλείνοντας ο κ. Γόντικας είπε ότι πρέπει να πληρώσουν πολιτικά αυτοί που ευθύνονται, κυβερνήσεις και Περιφερειακή Αρχή.    

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις