84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Η Καλαμάτα… εκλεκτή καλεσμένη στην κινητή τηλεφωνία

Πρώτη Δημοσίευση: 17/09/2019 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2019 19:24
Μία δωρεάν πλοήγηση στο... μέλλον προσφέρει στους επισκέπτες της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η WIND. Ο λόγος για τις δυνατότητες που ανοίγονται με την  επόμενη (5η) γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Το αποκαλούμενο 5G έχει πολλαπλάσια ταχύτητα λήψης δεδομένων από αυτή που παρέχει το 4G. Η ταχύτητα ακόμη και στα πρώτα στάδια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα φθάνει στο 1 Gbps, δηλαδή θα είναι στα ίδια επίπεδα με μια ενσύρματη σύνδεση οπτικής ίνας.
Βεβαίως, η εμπορική διάθεση συνδέσεων που θα αξιοποιούν τις νέες αυτές τεχνολογικές δυνατότητες δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2020 ή από τις αρχές του 2021. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να πάρει μία πρώτη "γεύση" από την τεράστια "επανάσταση" που θα φέρουν τα δίκτυα 5ης γενιάς στην καθημερινότητα του χρήστη, αλλά και σε μία σειρά από τομείς και κλάδους της οικονομίας.
 
Η παρουσία στη ΔΕΘ
Η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα όπου παρουσιάζεται πιλοτικά δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) από τη WIND. Έτσι, όσοι επισκέπτες βρεθούν στο περίπτερο 12 θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G smartphones Huawei Mate 20X.
Θα μπορούν να "κατεβάσουν" αρχεία πολλών GB (όπως σειρές, ταινίες ή παιχνίδια) σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, αλλά και να δουν 4K video περιεχόμενο με εξαιρετική λεπτομέρεια. Επίσης, θα μπορέσουν να κάνουν και τις δοκιμές ταχύτητας.
 
Οι νέες προοπτικές
Η συζήτηση γύρω από την 5η γενιά της κινητής τηλεφωνίας εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Μία από τις αιτίες είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία σχετικής εθνικής στρατηγικής. Μία άλλη αιτία είναι τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα που αρχίζουν και "τρέχουν" σε συγκεκριμένες πόλεις της Ελλάδας (στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα και στο Δήμο Ζωγράφου). Δείχνουν δε τη μεγάλη διαφορά του 5G από τους "προκατόχους" του, η οποία δε συνδέεται μόνο με την απίστευτα μεγαλύτερη ταχύτητα. Το 5G είναι επιπλέον πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο. Θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές. Δηλαδή, επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία μέσα στην ίδια περιοχή δεκάδων - αν όχι εκατοντάδων - χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών.
Επίσης η "καθυστέρηση" στην απόκριση του δικτύου (latency) είναι απίστευτα χαμηλή,  καθώς μπορεί να φθάσει το 1 ms. Αυτό το στοιχείο του 5G είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, σε εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα, όπου η απόκριση στις εντολές που δίνει ο χρήστης ή το μηχάνημα είναι κρίσιμης σημασίας.
Αποτελεί ουσιαστικά την "αρχή" για την εμφάνιση πολλών νέων υπηρεσιών σε πολλούς κλάδους.  Όπως σημειώνει η WIND, στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και των επιχειρήσεων.
Οι λεγόμενες "κάθετες" αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, είναι αυτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη δυναμική στην ψηφιακή τους μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά στην οικονομία.
 
Ορόσημο το 2025
Προς το παρόν,  η τεχνολογία του 5G παγκοσμίως είναι κυρίως σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας.  Ωστόσο, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025. Και τούτο μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.
Σημειώνεται ότι  η Wind έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας. Έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σε μέρος της πόλης (σε σημεία όπως είναι το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και το Grecotel Filoxenia) πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Μάλιστα η Καλαμάτα έγινε η πρώτη 5G πόλη στη χώρα.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις