Bουτιά τιμών στα ακίνητα και στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 26/11/2012 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/11/2012 10:39

Έρχονται χειρότερες ημέρες...


Καταρρέουν οι τιμές των κατοικιών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, συνέπεια της κρίσης που πλήττει την  χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με ανθρώπους της κτηματαγοράς, οι τιμές σήμερα στα παλαιά διαμερίσματα έχουν μειωθεί έως και 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μέχρι πρότινος οικία με τιμή πώλησης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, σήμερα έχει φτάσει στα 600 και 500 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου τις προηγούμενες ημέρες, διαμέρισμα  πρώτου ορόφου στην οδό Βασιλίσσης Όλγας πουλήθηκε 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα διαμερίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία επταετία, η κατάσταση είναι καλύτερη. Όμως κι εδώ, κατά περιπτώσεις η πτώση αγγίζει το 30% και 40%. Το φαινόμενο, όπως μας έλεγαν δεν έχει γενικευθεί ακόμα, διότι το κόστος κατασκευής των πολυκατοικιών ήταν υψηλό (πάνω από 1200 ευρώ) και ακόμα οι κατασκευαστές προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές. Όμως, έτσι, όπως προδιαγράφεται το μέλλον, με ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, είναι θέμα χρόνου πότε θα αρχίσουν να κατρακυλάνε.
Εκτός όλων των άλλων, στην παραπάνω εξέλιξη, συνηγορεί και το γεγονός, ότι εάν μέσα σε μια 3ετία μετά την κατασκευή το διαμέρισμα παραμένει απούλητο, ο εργολάβος θεωρείται πλέον ιδιοκτήτης με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε εξοντωτική φορολόγηση.
Απελπιστική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα. Όπως μας έλεγαν το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει αγοραστές από την Αθήνα, κυρίως, οι οποίοι αγοράζουν οικόπεδα αξίας 1.000 ευρώ το τετραγωνικό με 450 και 500 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρουν μεσίτες, η τάση που κυριαρχεί είναι ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που εμφανίζεται πελάτης, ο ιδιοκτήτης (ακόμη κι αν είναι ο κατασκευαστής) δεν θέλει να τον χάσει, οπότε δέχεται να ρίξει την τιμή.
Συνεπώς, οι αναγραφόμενες τιμές στις αγγελίες πώλησης ακινήτων δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτές που ζητούνται κατά τη διαπραγμάτευση με τον αγοραστή. Είναι συνήθως 20%-40% πιο κάτω.
Μέχρι πέρυσι, τόσο μεγάλες εκπτώσεις ήταν αδιανόητες. Πολλοί κατασκευαστές είχαν ακόμη αντοχές, ένα είδος “μαξιλαριού” από τα κέρδη της χρυσής δεκαετίας 1998-2008. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι τα μέσα του 2011, μεσούσης δηλαδή της κρίσης, οι τιμές μειώνονταν με αργό ρυθμό, έως και καθόλου. Τα πράγματα για τους κατασκευαστές, όμως, έχουν αλλάξει ριζικά.
Γενικότερα, τώρα, εικόνα... κατεδάφισης επικρατεί σε όλο τον κλάδο της οικοδομής, που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η παραπάνω κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις πωλήσεις των εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο της οικοδομής και των επενδύσεων.
Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών), 50% όσων απασχολούνταν το 2008 στις κατασκευές, σήμερα είναι άνεργοι.
Συνολικά στις κατασκευές από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν απολεσθεί πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός των εταιρειών που διαγράφονται από το μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων επιταχύνεται, καθώς ήδη από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν εξέλθει της αγοράς 37 εταιρείες, έναντι 15 το 2010 και 10 το 2011.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις