O κόσμος της Κεντροαριστεράς αποφασίζει για το μέλλον της, η ώρα της κάλπης και στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 12/11/2017 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/11/2017 08:34
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές που θα αναδείξουν τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς σήμερα, Κυριακή διεξάγεται η ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι: Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.
Ολοκληρώνοντας τον προεκλογικό αγώνα τους, οι εννέα υποψήφιοι έστειλαν μήνυμα ενότητας και αυτόνομης πορείας του υπό ίδρυση κινήματος, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αυξημένης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία, θέτοντας ως όριο επιτυχίας τους 200.000 ψηφοφόρους. Για την καλύτερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θα λειτουργήσουν 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και 11 σε χώρες του εξωτερικού.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ λόγω διεξαγωγής του Μαραθώνιου, ειδικά στον Δήμο Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει στις 9 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι για την εκλογή του επικεφαλής απαιτείται η συγκέντρωση του 50% + 1 των έγκυρων ψήφων, ειδάλλως η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους.
Μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απευθύνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. «Η μεγάλη προσέλευση. Αν την πετύχουμε, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος άμεσος σκοπός του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση της ενότητας του χώρου. «Η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική», υπογραμμίζει . Εξηγεί ακόμη ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που προκρίθηκε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ενώ δεν κρύβει το βάρος που αισθάνεται για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας .
Ο Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι μετά την εκλογή αρχηγού η ευθύνη θα ανήκει σ' αυτόν να προχωρήσει με το δικό του στίγμα τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και ο ίδιος θα συμβάλλει ως απλό μέλος.
 
Η ψηφοφορία 
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη). Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας ένα σταυρό προτίμησης το πολύ.
Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.
Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στη δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.
Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.
  
Μεσσηνία 
Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα της πρωτιάς της Φώφης Γεννηματά στο Νομό, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους και σημάδι ανατροπής των προγνωστικών σε εθνικό επίπεδο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται από έναν αρκετά έμπειρο, αν και παλαιοκομματικό, μηχανισμό και η κυριαρχία της στη Μεσσηνία είναι κάτι σαν δεδομένο. Από κει και πέρα, ισχυρή υποστήριξη διαθέτει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ, αναμένεται με ενδιαφέρον τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
  
Τα φαβορί για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου 
Ποιος θα καταφέρει να αναδειχθεί ο ηγέτης του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης; Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, με τις αναλύσεις και τα στοιχήματα για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου να πέφτουν βροχή.
Οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν δείξει πως υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στην κούρσα. Το όνομα αυτής, Φώφη Γεννηματά, με τις αποδόσεις της να θυμίζουν εντός έδρας αγώνα μεταξύ του πρωτοπόρου και του τελευταίου της βαθμολογίας.
Συγκεκριμένα, οι τελευταίες αποδόσεις στην Stoiximan δίνουν ποσοστό 1.30 στη Φώφη Γεννηματά, στη δεύτερη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη με απόδοση 5.00, 10.00 στον Γιώργο Καμίνη και 17.00 στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ακολουθούν τα μεγάλα «αουτσάιντερ» που είναι οι Δημήτρης Τζιώτης (25.00), Γιάννης Ραγκούσης (35.00) και οι Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Απόστολος Πόντας με απόδοση 100.00.
Ανάλογες είναι οι αποδόσεις που δίνει και η εταιρεία betshop, που θεωρεί φαβορί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς της απόδοση 1.28, με 4.90 στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν οι Γιώργος Καμίνης με 10.00 και Σταύρος Θεοδωράκης με 20.00, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης με 35.00, ενώ η πιθανή επικράτηση άλλου υποψηφίου «πληρώνει» με απόδοση 51.00.
Μικρότερη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, και πιθανότερων διεκδικητών στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την Κεντροαριστερά, δίνει η Novibet. Συγκεκριμένα, η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά έχει απόδοση 1.68, αυτή του κ. Ανδρουλάκη έχει 3.10, ενώ η απόδοση για τον Γιώργο Καμίνη βρίσκεται στο 5.00. Ακολουθούν οι Γ. Μανιάτης με 10.00, Στ. Θεοδωράκης με 13.00 και Γιάννης Ραγκούσης με 19.00. Η εκλογή άλλου υποψηφίου «πληρώνει» με απόδοση 151.00.
Μετά τις εκλογές της Κυριακής, και την ανάδειξη των δύο υποψηφίων που θα πάνε στο δεύτερο γύρο, θα υπάρξουν νέες αποδόσεις.

Επιμέλεια: Αντώνης ΠετρόγιαννηςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις