Show το αυτονόητο έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 17/06/2017 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/06/2017 19:57
Πολλά… ταρατατζούμ για το αυτονόητο
 
Σε λειτουργία από χθες και δεύτερο μηχάνημα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητική αναπηρία, στο «Φιλοξένια»
 
 
Το σύστημα ανεμπόδιστης πρόσβασης στη θάλασσα SEATRAC των ανθρώπων με κινητική αναπηρία, αποτελεί σίγουρα ένα πολύ καλό νέο. Τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησε να τοποθετείται σε ελληνικές παραλίες, όπως και στην Καλαμάτα, πρόσφερε τη δυνατότητα πρόσβασης στο υγρό στοιχείο σε πολλούς ανθρώπους που τη στερούνταν.
Με αφορμή την επανεκκίνηση της εγκατάστασης στην Καλαμάτα για την τρέχουσα θερινή περίοδο, καλές είναι κάποιες επισημάνσεις, ώστε η υπόθεση τούτη που ξεκίνησε σαν «καλό νέο» – υπό την έννοια της απελευθέρωσης κάποιων δυνατοτήτων – να εξελιχτεί σε «νέο απελευθερωτικό»: υπό την έννοια της άσκησης αυτών των απελευθερωμένων πλέον δυνατοτήτων από όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες.
Η εγκατάσταση του SEATRAC, όμως, δεν αρκεί από μόνη της για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των κινητικά αναπήρων στη θάλασσα. Οι δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές είναι σημαντικό να φροντίσουν για ολόκληρη την αλυσίδα προσβασιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται, με σαφείς οδηγίες, στη σχετική νομοθεσία, αλλά σπανίως εφαρμόζεται από τους παράκτιους Δήμους.
Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται συνήθως για «τα μάτια του κόσμου», παραβλέποντας την ουσία που είναι το πώς θα φτάσει μέχρι εκεί ο/η ανάπηρος/η. Και όχι μόνο αυτό. Δεν αρκούν δύο ή τρία μηχανήματα για να κάνουν μια πόλη εύκολα προσβάσιμη σε όλα τα μέλη της.
Κι αυτό που μας… πείραξε, χθες, μεταξύ των πολλών, είναι ότι όλοι όσοι μίλησαν για τη δεύτερη εγκατάσταση στο "Φιλοξένια" δε βρήκαν να πουν μια λέξη για τις υποχρεώσεις του Δήμου. Μόνο "ευχαριστώ" και "παλαμάκια" ακούσαμε για πράγματα αυτονόητα.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είχε ετοιμαστεί ένα ολόκληρο σόου. Δηλώσεις, υποσχέσεις, καναπεδάκια σολομού και άφθονο kir royal… ήταν μέρος του σκηνικού που κυριάρχησε, μαζί με κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφους, δωρητές, εμπλεκόμενους και μη. Κι όλα αυτά υπό τον καυτό ήλιο. Κι όλα για χάριν της επικοινωνίας. Αλήθεια, τι θα άλλαζε επί της ουσίας, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά χθεσινά ταρατατζούμ…
Ας πάμε, όμως, και στο ρεπορτάζ.
 
Δεύτερο Seatrac στο "Φιλοξένια"
Εγκαινιάσθηκε, λοιπόν, χθες, στην παραλία της Καλαμάτας, η λειτουργία του δεύτερου μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, με τη βοήθεια του οποίου κάνουν μπάνιο οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία.
Σε συνέχεια της τοποθέτησης, προ διετίας, του πρώτου Seatrac στην παραλία νοτίως του Ιερού Ναού Ανάστασης, το οποίο παραμένει σε λειτουργία, αγοράσθηκε με χρήματα του Δήμου Καλαμάτας και των χορηγών Διάπλαση ΑΕ Κέντρο Αποκατάστασης και ξενοδοχείου Filoxenia (Πανελένη ΞΤΑΕ), ομίλου Grecotel, άλλο ένα Seatrac, το οποίο τοποθετήθηκε στο τέρμα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το πρώτο. Μάλιστα, εκ μέρους του ξενοδοχείου Filoxenia παραχωρήθηκε χώρος για την εγκατάσταση χημικής τουαλέτας και εξασφαλίσθηκαν θέσεις στάθμευσης για τους χρήστες του μηχανισμού Seatrac.
 
Ευχαριστίες
Οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία που βρέθηκαν στην εκδήλωση, Μανώλης Χαλούλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Αρκαδίας), Μαρία Δρακοπαναγιωτάκη και Αθανάσιος Ξυπόλιτος, εκπρόσωπος του Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Μεσσηνίας, εξέφρασαν ικανοποίηση για την τοποθέτηση του δεύτερου Seatrac και τόνισαν ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να χαίρονται τη θάλασσα.
Αυτό ισχύει και για Άτομα με Αναπηρία από άλλες περιοχές, που επιλέγουν την Καλαμάτα για να κάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους με ευχέρεια, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς Seatrac για την εξυπηρέτησή τους. Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν εφοδιαστεί με τηλεχειριστήριο για τη χρήση του μηχανισμού, ενώ υπάρχει δυνατότητα βοήθειας από το ναυαγοσώστη που εδρεύει σε κοντινό πύργο.
 
Π. ΝΙΚΑΣ: Άψογη συνεργασία με ιδιωτικό τομέα
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι πρόκειται για μια καλή μέρα για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς γίνονται τα εγκαίνια του δεύτερου μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η εγκατάσταση του δεύτερου Seatrac είναι καρπός συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία υπήρξε απολύτως επιτυχής. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το ξενοδοχείο Filoxenia και την Grecotel, που βοήθησαν οικονομικά για την απόκτηση του μηχανισμού και παρέχουν ευρύτερη υποστήριξη. Επίσης, απηύθυνε ευχαριστίες προς τη Διάπλαση Α.Ε. Κέντρο Αποκατάστασης, που ομοίως προσέφερε χρήματα για το δεύτερο Seatrac. Τόνισε δε ότι η Διάπλαση προσφέρει πολλά στην Καλαμάτα και στην Ελλάδα, με τις πολύ σπουδαίες υπηρεσίες που παρέχει στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και, εν γένει, με αναπηρία.
 
Υπόσχεση και για τρίτο μηχανισμό
Ο δήμαρχος κάλεσε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν την Καλαμάτα, όπου υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας τους από πλευράς αποκατάστασης, καθώς και διαμονής σε ξενοδοχεία. Είπε ακόμη ότι οι ναυαγοσώστες του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρία και πως θα υπάρξουν και άλλοι υπάλληλοι του Δήμου που θα βοηθούν στη χρήση του μηχανισμού. Τέλος, υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα υπάρχει και τρίτος μηχανισμός Seatrac.
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Filoxenia, Κωνσταντίνος Σιώκος, τόνισε πως ο όμιλος Grecotel, με τον πρόεδρό του κ. Δασκαλαντωνάκη, βρίσκεται δίπλα στο Δήμο Καλαμάτας, το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων.
Ο διοικητικός διευθυντής της Διάπλαση ΑΕ Κέντρο Αποκατάστασης, Νεκτάριος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και θα τους στηρίζουμε».
 
Ελκυστικότητα της πόλης
Η Αθανασία Καρούνου, γενική γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εξέφρασε τη χαρά της για την τοποθέτηση του δεύτερου μηχανισμού Seatrac. Τόνισε δε ότι αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς βοηθά την προσβασιμότητα και την κοινωνική τους ένταξη. Επισήμανε, ακόμη, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 80 εκατομμύρια Άτομα με Αναπηρία, που αποτελούν εν δυνάμει επισκέπτες της πόλης, κάτι που διευκολύνεται από τέτοιες υποδομές.
Δηλώσεις, επίσης, έκαναν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, Γιάννης Αδαμόπουλος.
Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του μηχανισμού Seatrac και των διαδρόμων πρόσβασης, καθώς και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες, έγιναν από συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
ΦΩΤΟ: Στασινός Μουτσούλας
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις