Αισιοδοξία Σαμαρά για εκταμίευση της δόσης την Δευτέρα


Δύσκολη διαπραγμάτευση σε δύο επίπεδα κάνει η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 ενώ παράλληλα με τις επαφές στο περιθώριο της Συνόδου προωθεί το ελληνικό ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης που όμως είναι συνάρτηση της συνολικής αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει επίμονα ότι “η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογούσε τώρα πρέπει να ανταποκριθούν και η ΕΕ και το ΔΝΤ” ενώ επισημαίνει ότι “η παράταση του προβλήματος επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την ευρωζώνη”. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι την Δευτέρα στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα δοθεί λύση και θα αποφασιστεί η εκταμίευση πρώτα των 31,5 δις ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο, των 5 δις τον Δεκέμβριο και των 8 δις για να συμπληρωθεί το ποσό των 44 δις ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν έχει άγχος και ότι η εκταμίευση θα γίνει.

Ωστόσο παρότι η πολιτική απόφαση για την Ελλάδα υπάρχουν ακόμη τεχνικές δυσκολίες. Το ΔΝΤ επιμένει ότι για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που σημαίνει να έχει μειωθεί το συνολικό χρέος το 2020 στο 123% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε μία μείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 44 δις ευρώ. Μέσα στους τρόπους που συζητούνται είναι ο περιορισμός των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Στο σημείο αυτό προέκυψε το πρόβλημα την περασμένη Τρίτη κατά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών συνειδητοποίησαν ότι αυτή η λύση θα έχει συνέπειες στους δικούς τους προϋπολογισμούς αφού σημαίνει ενδεχομένως ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τα δάνεια που οι χώρες τους πήραν προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο που θα τους αποπληρώσει η Ελλάδα. Παρότι η συνεδρίαση με την επιμονή του κ. Γιούνκερ που στηρίζει την χώρα μας κράτησε μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα λύση δεν βρέθηκε καθώς όπως είπαν οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να υπολογίσουν τις συνέπειες στα δικά τους οικονομικά και να πάρουν την έγκριση από τις κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλιά τους. Έτσι είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμοι οι υπουργοί του Eurogroup για να ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως το χρηματοδοτικό κενό προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ είναι περί τα 10 δις ευρώ που ισούται σε 0,1% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το κόστος της μη λύσης του ελληνικού προβλήματος θα είναι απείρως μεγαλύτερο από το κόστος της λύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει διαπραγμάτευση και για να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2014-2020. Στο πεδίο αυτό όμως η μάχη είναι ευρύτερη αφού οι πλούσιες χώρες ζητούν να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός. Ήδη από το 1,3 τρις που ήταν η αρχική πρόταση της κομισιόν έχει πέσει στα 950 δις ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ζητούν μειωθεί κατά 80 δις επιπλέον.

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί πάνω από 10 δις και προβάλει το επιχείρημα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία όχι του 2009 αλλά εκείνα που προέκυψαν μετά την κρίση. Επιπλέον προβάλλει ότι εάν ενισχυθεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσει στα επόμενα χρόνια να ανακάμψει η οικονομία και να είναι σε θέση να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Πάντως καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών η Σύνοδος ενδέχεται να παραταθεί και το Σάββατο χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λύση.

 

πηγή: protothema.gr