«Αυξάνεται στο Δώριο η εγκληματικότητα, ενισχύστε το Α.Τ. Κοπανακίου»


Υπόμνημα του αντ. Δωρίου στον αστυνομικό διευθυντή

 

Η ενίσχυση του προσωπικού που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου είναι η μόνη λύση για να μπορέσει η περιοχή που αστυνομεύεται από αυτό να ηρεμήσει και οι κάτοικοι να νιώσουν ασφαλείς.
Αυτό σημειώνει με υπόμνημά του προς τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Δωρίου, Νικ. Αλεξόπουλος.
Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος, στην Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα με ισχνή δύναμη, που μετά βίας διατηρεί ανοικτό το κατάστημα, με περιοχή ευθύνης από τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου (Τ.Κ. Βασιλικού, Άνω Δωρίου, Κόκλας, Ψαρίου, Χρυσοχωρίου, Χαλκιά, Κούβελα, Μάλθης) μέχρι τη Δημοτική Ενότητα Είρας (Κακαλέτρι, Στάσιμο, Σύρριζο), καθώς και γεωγραφικά τμήματα του Δήμου Τριφυλίας, όπως ολόκληρος ο τέως Δήμος Αετού.

Παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών του Α.Τ. Κοπανακίου, με την υφιστάμενη δομή, είναι αδύνατη η αστυνόμευση του χώρου ευθύνης που ανήκει στο Τμήμα. Στο Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου υπάρχουν δεκατέσσερις οργανικές θέσεις, από τις οποίες μονάχα εννέα καλύπτονται και υπηρετούν οι αστυνομικοί…
Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό, του συγκεκριμένου Α.Τ., πρέπει άμεσα να σταματήσει και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενιαίας και πλήρους εποπτείας και αστυνόμευσης του χώρου.
Αύξηση της εγκληματικότητας
Η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, συνεχίζει, είναι σημαντική υπόθεση, με θετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ακόμη την άριστη συνεργασία με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, η οποία συνδράμει με την ομάδα της Β΄  ΟΠΚΕ, αλλά η έλλειψη καθημερινής και ολοήμερης παρουσίας αστυνομικής δύναμης είναι αισθητή.
Σημαντική είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή‚ καθώς και της μεταφερόμενης από τα αστικά κέντρα‚ που περιλαμβάνει και σοβαρές εγκληματικές ενέργειες (π.χ. ληστεία ΑΤΕ – ληστεία μέλους του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, κλοπές, ξυλοδαρμοί ηλικιωμένων, κλοπή πίλαρ κ.λπ.). Συχνό φαινόμενο είναι οι διαρρήξεις σπιτιών και οι κλοπές αυτοκινήτων. Το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί πολύ σοβαρά. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη τροχαίας αστυνόμευσης στα δημοτικά διαμερίσματα. Η αδυναμία εφαρμογής του νόμου έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους ασυδοσίας.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ την ομαλή κατάσταση»
Όπως τονίζει, «πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης, με ισχυρές πιθανότητες απρόβλεπτων συνεπειών, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται, αφενός, από την αθρόα έλευση παράνομων και μη αλλοδαπών κατά την περίοδο της ελαιοκομιδής, και παρά τις προσπάθειες προσέγγισης και ελέγχου που διαχρονικά γίνονται από τις αστυνομικές αρχές, η παραβατικότητα είναι πολύ σοβαρή και, αφετέρου, από τους διερχόμενους Ρομά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκούντες εμπορική δραστηριότητα και μη, οι οποίοι κατά δεκάδες φθάνουν στην περιοχή μας με ευνόητα αποτελέσματα. Ως προς αυτό το ζήτημα‚ την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν ομαλά. Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για μια ανεξέλεγκτη οργή που διαμορφώνεται, σε δημότες που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και την περιουσία τους να υποτιμάται ραγδαία».

Η πρόταση
Και προσθέτει: «Η μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική πρόταση είναι η στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου. Η πρόταση αυτή είναι αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους φορείς της, από τους συλλόγους, εμπορικούς, επαγγελματικούς κλπ., από τους πολίτες των οποίων της αγωνίας καθημερινά γινόμαστε δέκτες και, βέβαια, αποτελεί και θέση της Δημοτικής Ενότητάς μας, καθώς και όλων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Επιθυμούμε και το ζητούμε δια του παρόντος υπομνήματος‚ να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.
Η επίλυση και ο έλεγχος των προβλημάτων γίνεται προτού αυτά διογκωθούν, πιστεύω πως ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος. Μην τον αφήσουμε να σπαταληθεί άσκοπα».