Κόλλησαν οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στα Ειρηνοδικεία,τις 435 έφτασαν στην Καλαμάτα


 

Για το 2014 έχει αρχίσει να προσδιορίζεται πλέον από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας η συζήτηση των αιτήσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι συνεχόμενες απεργίες δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων δεν έχουν επιτρέψει την ομαλή ροή συζήτησης των εν λόγω υποθέσεων, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν εκδοθεί μόνο 25 αποφάσεις. Παράλληλα, η έλλειψη ειρηνοδικών αλλά και προσωπικού στα Ειρηνοδικεία συμπληρώνει την όλη δυστοκία.
Η κατάθεση αιτήσεων συνεχώς αυξάνεται, ενώ με όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και γενικότερα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

435 αιτήσεις
Από τις αρχές του 2012 μέχρι τώρα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί συνολικά 279 αιτήσεις για ρυθμίσεις σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συνολικά, από το 2011 έως και σήμερα έχουν κατατεθεί 435 αιτήσεις. Έχει οδηγηθεί στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου περίπου το 1/4, ενώ έχουν εκδοθεί μόνο 25 αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους θετικές για τους αιτούντες.
Οι τελευταίες αιτήσεις έχουν προσδιορισθεί για να συζητηθούν τον Ιανουάριο του 2014! Σημειωτέον ότι το Ειρηνοδικείο συνεδριάζει μόνο κάθε Πέμπτη.
Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο δύσκολα, όμως, αφού οι νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν θα φέρουν και αύξηση αιτήσεων.
Μια από τις βασικότερες αλλαγές είναι η ανατροπή στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δε θα απαιτεί πλέον τη συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους.

Ευνοϊκότερα
Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στο δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.
Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό. Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο έχει υπολογίσει ότι αυτή η δόση δε θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Αν δε η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δε θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.
Μετά την τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα. Αν έχει συμβεί αυτό, τότε εξετάζεται η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.
Με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από το Σεπτέμβριο 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε πανελλαδικά, ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός, ενώ έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100, που αφορούν μικρές οφειλές για 1- 2 τράπεζες. Από αυτές, το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

 

Της Βίκυς Βετουλάκη