Νέος Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ-Τέλος η πίστωση!


Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχωρούν οι φαρμακοποιοί της χώρας, αναστέλλοντας επ' αόριστον τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην καθυστέρηση πληρωμής οφειλών, αλλά και την υποχρεωτική έκπτωση 5% (rebate), αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, που επιβλήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Την απόφαση έλαβε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Τα βασικά τους αιτήματα είναι δύο: Να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών, το οποίο είναι σήμερα 45 μέρες. Δεν αρνούνται και τις 60 ημέρες, εφόσον αυτό θεσμοθετηθεί. Να αποσυρθεί από την κυβέρνηση η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 5%, η οποία τους ζητείται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Εκτιμάται ότι -μέχρι στιγμής- οι οφειλές των φαρμακοποιών για το rebate ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Για την εξόφληση των οφειλομένων φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος, καθώς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος δέσμευσε 129 εκατομμύρια, έναντι οφειλών προς τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Αύγουστο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα με την αναδρομική έκπτωση, καθώς οι περισσότεροι φαρμακοποιοί καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά.
Σε ό,τι αφορά στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο Rex.
Όπως όμως δήλωσαν στο «Θ», η απόφαση αναμένεται να υιοθετήσει τη στάση του Πανελληνίου Συλλόγου, μια και η κατάσταση, πλέον, για τους περισσότερους έχει φτάσει στο απροχώρητο.
«Αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Όλοι μας ζητούν στις συναλλαγές μας να πληρώνομε τοις μετρητοίς, ενώ, ο ΕΟΠΠΥ κάνει ό,τι θέλει. Η κατάσταση είναι τέτοια που πολλά φαρμακεία της Καλαμάτας προτιμούν πλέον να μην εκτελούν συνταγές του οργανισμού », τόνισαν.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη