Νίκας: Το χρυσό δαχτυλίδι πρέπει να επιστρέψει στην Καλαμάτα


 

Δηλώσεις του δημάρχου Παν. Νίκα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Ο… δρόμος που άνοιξε ο Θωμάς Θεοχάρης, ο άνθρωπος ο οποίος, όντας στην αρχαιολογική ομάδα, ανακάλυψε το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι του 16ου αιώνα π.Χ. στις ανασκαφές της Θουρίας και που μέχρι το 2004 φυλασσόταν στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση.

Όπως ανέφερε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παν. Νίκας, με αφορμή σχετική παρέμβαση από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θοδ. Μπρεδήμα, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου το χρυσό δαχτυλίδι, που βρίσκεται και πάλι στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας μετά την περιπέτεια με την κλοπή του, να επιστρέψει στην «πατρίδα» του.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για το θέμα. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Πολιτισμού, ώστε να του θέσουμε και επίσημα το αίτημα της επιστροφής. Η κατεύθυνση είναι αυτή. Άλλωστε, είναι απόλυτα λογικό να υλοποιηθεί, αφού το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα μπορεί να εγγυηθεί τη φύλαξή του» σχολίασε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν ήταν προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας η κυρία Ξένια Αραπογιάννη, εστάλη μια πρώτη σχετική επιστολή – αίτημα προς το υπουργείο, η οποία απερρίφθη. Μάλιστα, έκανε ακόμα μία προσπάθεια, αλλά η δεύτερη δεν απαντήθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το θέμα, το δαχτυλίδι είναι προγραμματισμένο να εκτίθεται στο χώρο του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι το 2015.