Έμπλεξαν τα μητρώα κι έμειναν οι παραγωγοί απ’ έξω από τα προγράμματα της βιολογικής καλλιέργειας


 

Της Μαρίας Νίκα

 

 

Σοκ έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας το γεγονός ότι από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για τα νέα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, απορρίφθηκε το 70% και, μάλιστα, χωρίς να φταίνε οι παραγωγοί! Ο υπεύθυνος γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Αριστείδης Παπανικολάου, κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα στο μητρώο, κυρίως το ελαιοκομικό, μιλώντας για μια «βόμβα» που υπήρχε, αλλά έσκασε τώρα με αφορμή τα βιολογικά.

 

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε και ειδική σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Διοικητήριο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.
«Είναι πλέον θέμα πολιτικής ηγεσίας το τι θα γίνει. Στην ουσία, το πρόβλημα είναι το μητρώο. Έχουν γίνει λάθη. Είναι ένα απίστευτο μπέρδεμα. Στην αρχή το ανέλαβε μια ιδιωτική εταιρεία, κουτσά – στραβά κάτι έκανε. Υπήρχαν λάθη, αλλά θα μπορούσαμε σιγά σιγά να τα διορθώσουμε. Όμως, μετά από τέσσερα χρόνια, είπανε αυτό το μητρώο το πετάμε στο καλάθι των αχρήστων και φτιάχνουμε νέο μητρώο με τις Ενώσεις. Οι Ενώσεις τι έκαναν; Έπαιρναν τις αεροφωτογραφίες της εταιρείας και πάνω σε αυτές προσπαθούσαν να κολλήσουν και να φτιάξουν μητρώο. Για να φτιάξεις μητρώο σοβαρό, πρέπει να πας σε τοπογράφους, ειδικούς, αλλιώς δε γίνεται. Με παιδιά του stage θα γίνει μητρώο;» μας λέει ο Αριστείδης Παπανικολάου.
«Τώρα υπάρχει αντιπαράθεση. Το υπουργείο, η Διεύθυνση Μητρώου, δεν παραδέχεται το μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ (των Ενώσεων). Μάλιστα, μας στέλνει συνέχεια χαρτιά και μας λέει, θα κάνετε διορθώσεις στο μητρώο το δικό μας (που είχε κάνει η ιδιωτική εταιρεία). Κι εμείς τους λέμε, εδώ φτιάχτηκε άλλο μητρώο από τις Ενώσεις με άλλους κωδικούς. Λένε όχι, εμείς δεν ξέρουμε άλλο μητρώο, εμείς ξέρουμε αυτό που παρέδωσε η εταιρεία στο υπουργείο. Τα πράγματα είναι σοβαρά».
Εν τω μεταξύ, όταν οι Ενώσεις ανέλαβαν να φτιάξουν καινούργιο μητρώο, οι παραγωγοί έκαναν ενστάσεις στο προηγούμενο που είχε φτιάξει η ιδιωτική εταιρεία. «Πλήρωσαν τότε 30 ευρώ για να κάνουν ένσταση στο παλιό μητρώο. Η Ένωση πήρε τα λεφτά – 30 ευρώ από τον κάθε παραγωγό – απλώς για να διεκπεραιώσει τα χαρτιά στο υπουργείο».

 

 

Από το 1990
Ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίζει το μητρώο ως το πιο σημαντικό εργαλείο και τονίζει ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα: «Απόδειξη τα βιολογικά τώρα. Είναι “βόμβα”. Αποδείχθηκε ότι το 70% είναι λάθος. Σε όλη την Ελλάδα είναι το ίδιο. Αν δε βρεθεί πολιτική λύση, δε βλέπω να γίνεται τίποτα. Το ΟΣΔΕ “παλεύεται” από το 1990. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας βάζει συνέχεια πρόστιμα και μας λέει “φτιάξτε μητρώο”, κι εμείς κάθε χρόνο λέγαμε θα το φτιάξουμε, θα το φτιάξουμε, θα το φτιάξουμε. Και έχουν περάσει τόσα χρόνια και στην ουσία δεν έχουμε κάνει τίποτα.
Το μητρώο είναι ένα σκάνδαλο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά να το φτιάξει. Εγώ πήρα χθες πάλι χαρτί από τη Διεύθυνση Μητρώου του υπουργείου, που μου λέει να περάσω τους βιοκαλλιεργητές στο μητρώο. Λέω, ποιο μητρώο, μου λένε του υπουργείου. Μα αφού του υπουργείου δεν υπάρχει, εγώ στο σύστημά μου δουλεύω του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Ένωσης, με άλλους κωδικούς, δηλαδή καμία σχέση το ένα με το άλλο…».