Εκτός ΚΟ της ΔΗΜΑΡ τέθηκαν Μουτσινάς και Βουδούρης


Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ έθεσε ο Φώτης Κουβέλης τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η απόφαση διαγραφής ελήφθη από την ηγεσία του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου μετά τη δήλωση των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς.

» Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην ΚΟ, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις.

» Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο Βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Την απόφαση του κ. Κουβέλη είχε ουσιαστικά προαναγγείλει το πρωί ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι είπε ότι το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει διαγραφή μέλους της, αλλά ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να αλλάξει τη σύνθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι Μουτσινάς και Βουδούρης αποπέμφθηκαν από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ εξαιτίας δηλώσεών τους υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Δεν είμαστε εμείς εκτός γραμμής, η ηγεσία κάνει συμβιβασμούς» δήλωσε τη Δευτέρα ο Π.Μουτσινάς. «Δεν τέθηκε το θέμα στην ΚΟ, αποφάσισε μόνος του ο πρόεδρος» σημείωσε ο Οδ.Βουδούρης.

 

Οδ. Βουδούρης: «Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ»

Σκόπιμη παραποίηση της θέσης των δύο βουλευτών από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά τα περί στήριξης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και για υποστήριξη διαφορετικού σχεδίου, καταγγέλλει με δηλώσεις του στο Βήμα, ο κ. Βουδούρης. Αφήνει αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, μιλώντας για αποφάσεις χωρίς τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων, αλλά δηλώνει ότι «θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ».  

Μετά την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Βουδούρης σημείωσε: «Δεν περίμενα να μας διαγράψουν, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Υπέθετα ότι θα συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει». Απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ο ίδιος και ο κ. Μουτσινάς υπερέβησαν τα εσκαμμένα με τις δηλώσεις για στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, απάντησε:

«Δεν στηρίζουμε καμιά πρόταση. Ψηφίζουμε για παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση. Θα στηθούν δυο κάλπες. Είναι κάτι που απορρέει από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και μιλούν για ευθύνες δυο υπουργών, των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Δεν βλέπω πώς η Βουλή θα παραβλέψει τις δικογραφίες και θα πει ότι θα εξετάσει μέρος αυτών και όχι το συνολό τους. Εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει την άποψή μας εδώ και μια εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει φέρει την πρότασή του στη Βουλή. Δεν είναι πολιτική θέση, αλλά μια στάση που απορρέει από την ανάγκαιοτήτα της πολιτικής διαφάνειας. Θα τεθεί το ερώτημα 'να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου;» και θα απαντήσουμε 'ναι', ενώ θα τεθεί επίσης το ερώτημα 'να παραπεμφθεί ο κ. Βενιζέλος;' και θα απαντήσουμε 'ναι'. Δεν στηρίζουμε καμιά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε παραποίηση της θέση μας και δεν είναι αυτό τυχαίο».

Οσο για τις αιτιάσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ σχετικά με συστηματική και μόνιμη επί μακρόν διαφοροποίηση από όλες τις θέσεις του κόμματος, ο κ. Βουδούρης υπογραμμίζει ότι «υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκκλίναμε ούτε μια μοίρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΔΗΜΑΡ και από την προγραμματική συμφωνία». Ερωτηθείς αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ».

Newsroom ΔΟΛ