Η Βασιλική Αντωνοπούλου απαντά στο δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής”


 

«Από την ενασχόλησή μου με τα κοινά μόνο ζημιωμένη βγήκα»

Την εμπλέκει σε σκάνδαλο για παράνομο πλουτισμό, σύμφωνα με λίστα του ΣΔΟΕ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά… 105 αιρετούς (πρώην και νυν δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες, αλλά και συμβούλους τους) έχει βάλει στο στόχαστρο το ΣΔΟΕ, κατηγορώντας τους για «μαύρο χρήμα» (φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό).
Μεταξύ των αιρετών που ελέγχονται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής», είναι και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Μεσσηνίας, Βασιλική Αντωνοπούλου.

 

Πάντως, σε δηλώσεις της στο «Θ», η ίδια δηλώνει έκπληκτη από το δημοσίευμα και τις πιθανές σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό: «Όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν κατείχα ποτέ μου θέσεις, ούτε υπήρξα ποτέ σύμβουλος πλειοψηφίας, ώστε να έχω τη δυνατότητα να διαχειριστώ χρήματα. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και η περιουσιακή μου κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί από τον οποιονδήποτε. Θεωρώ το συγκεκριμένο δημοσίευμα μόνο ως συκοφαντικό κατασκεύασμα.Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχω καμία ενόχληση ή ενημέρωση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Σε περίπτωση που αυτό γίνει, θα πάρω και τα κατάλληλα μέτρα.Νιώθω οργισμένη από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά μου, εξαιτίας κάποιων ανώνυμων καταγγελιών. Από την ενασχόλησή μου με τα κοινά μόνο ζημιωμένη βγήκα οικονομικά. Όλα τα περίμενα, αλλά αυτό που συμβαίνει από την περασμένη Κυριακή, με άφησε άφωνη. Είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη ζωή μου.Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έρθει στο φως η αλήθεια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να “παίζει παιχνίδια” με την υπόληψή μου».

 

 

Το επίμαχο δημοσίευμα
Στο εν λόγω ρεπορτάζ η εφημερίδα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου του “πόθεν έσχες”, αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δε δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ και παραπέμπουν σε κρυφές πηγές χρήματος.
Πηγή του ΣΔΟΕ σημείωνε ότι τεκμηριωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Στον κατάλογο των ελεγχόμενων, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα, υπάρχουν και επτά δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που εντοπίσθηκαν για εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με προμηθευτές, και για τις περιπτώσεις αυτές, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, ερευνάται η εμπλοκή αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προχωρούν και σε άρση του τραπεζικού απορρήτου για συγγενικά πρόσωπα στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς έχουν βάσιμες υποψίες ότι για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους από τις αρμόδιες αρχές “μεταφέρουν” τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλα πρόσωπα, που είναι υπεράνω υποψίας και που ψευδώς εμφανίζονται ως κάτοχοι ή δικαιούχοι του πλούτου.
Τα ευρήματα παραπέμπουν σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα, κάλυψη υποθέσεων φοροκλοπής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά τιμήματα από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες, και παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Παράλληλα, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες για υπεξαιρέσεις χρηματικών ποσών από τα ταμεία ή ιδιοποίηση δημοτικών φόρων και τελών. Επίσης, στο χορό του παράνομου πλουτισμού και της φοροδιαφυγής συμμετείχαν δημοτικές επιχειρήσεις μέσω εικονικών έργων και προγραμμάτων, αλλά και εμπορίου πλασματικών φορολογικών στοιχείων με επιτήδειους προμηθευτές, με στόχο την απόκρυψη εισοδήματος και τη μη καταβολή φόρων».
Να σημειώσουμε ότι για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, εκτός από το όνομα της κυρίας Βασιλικής Αντωνοπούλου, σημειώνεται ότι ελέγχονται οι λογαριασμοί των Νικ. Ταγαρά, πρώην νομάρχη, Ι. Λαούδη, αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κων. Νικολάου, πρώην δημάρχου Νέας Τίρυνθας, Κων. Χελιώτη, πρώην αντιδημάρχου Δήμου Ναυπλιέων και Κων. Τζιούμη, δημοτικού συμβούλου Τρίπολης.

 

 

ΚΕΔΕ

Δεν μπορεί να διαπομπεύονται στελέχη της αυτοδιοίκησης

Τη δημιουργία «απαξιωτικού» κλίματος για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαβλέπει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».
Ο κ. Ασκούνης επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες να διαχέεται ένα κλίμα απαξιωτικό για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις από ανώνυμες καταγγελίες».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσθέτει ότι «επειδή οι έλεγχοι αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται στο πλαίσιο του νόμου, όπως για κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον για όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα, είδηση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου και όχι το αποτέλεσμα διαρροής υπηρεσιακών ενεργειών, που μόνο λογικές διαπόμπευσης και συσκότισης εξυπηρετεί». Ταυτόχρονα, καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές «σε ταχεία διαλεύκανση όλων των υποθέσεων».
Σημειώνει δε ότι πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας και πως κάθε έλεγχος που σχετίζεται με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι επιβεβλημένος.
Μάλιστα, ο κ. Ασκούνης επισημαίνει πως για την ταχεία διαλεύκανση των υποθέσεων έχουν οριστεί συναντήσεις του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης και το γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ