Θέλουν ΠΟΠ «ελιά Καλαμών περιοχής Μεσολογγίου»!


Αποσπασματικά φαίνεται πως χειρίζεται ο δήμος Μεσολογγίου, ένα πάγιο αίτημα για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών και στην Αιτωλ/νία.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι προωθεί ενημερωτικές συναντήσεις για την διεκδίκηση της κατοχύρωσης του ΠΟΠ, μονό για την περιοχή του Μεσολογγίου, σαν να μην υπάρχουν και άλλες περιοχές του νομού, που παράγουν ελιά Καλαμών.

Να θυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί επιτακτικά το θέμα αυτό στις κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (τέως Γεωργίας) και μονίμως οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Για το ίδιο θέμα πριν λίγες μόλις μέρες, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Βαρεμένου, χαρακτήρισε την προοπτική αυτή “πολύ δύσκολη”, παρά το δεδομένο πως η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς Καλαμών (πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής) είναι η Αιτωλ/νία.

Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα έγινε απόπειρα επέκτασης του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών στη Λακωνία, ιδιαίτερη πατρίδα του πρόεδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα, κάτι μάλιστα που είχε περάσει “απαρατήρητο” τότε από τις τοπικές Ενώσεις Συνεταιρισμών και αναδείχθηκε μόνο από κάποιους παραγωγούς, και μερικά τοπικά ΜΜΕ που διαμαρτυρήθηκαν για την προφανή αδικία να εξαιρεθεί δηλαδή η Αιτωλ/νία από μια πιθανή επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών από τη Μεσσηνία σε άλλες περιοχές της χώρας

Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ξεκινά σειρά ενημερωτικών συναντήσεων των ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής για το θέμα της διεκδίκησης ΠΟΠ για την Ελιά Καλαμών καθως σύμφωνα με τα στοιχεία από το Καλλιεργητικό πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα.

Πηγή: agriniopress