Κατά της Περιφέρειας και πάλι ο Νίκας για τη Μπιρμπίτα


 

Π. Νίκας: «Ο κόσμος θέλει συγκεκριμένες ενέργειες για τους αθίγγανους»

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

 

Τη διαφορετική προσέγγιση Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου για την «Μπιρμπίτα» παραδέχθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της προχθεσινής του συνάντησης με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Επίσης, τόνισε: «Η κατάσταση είναι σε όξυνση και πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο κόσμος έχει δίκιο και το άδικο το έχει όποιος είναι αρχή». Προέβλεψε δε ότι θα υποβληθεί σειρά μηνύσεων από τους πολίτες προς τις αρχές για παράβαση καθήκοντος, αφού, όπως σημείωσε, «ο κόσμος θέλει πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες».                     
Όπως είπε στη συνέχεια, «θεωρούμε ότι τα 2,5 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν ήταν πολλά για να τα ρίξουμε στη θάλασσα» και πρόσθεσε πως ζήτησε να παραμείνει ανοιχτό το θέμα έως ότου πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων.
Διευκρίνισε πως η προγραμματική σύμβαση Π.Ε. Μεσσηνίας και Δήμου Καλαμάτας δεν υπογράφηκε, επειδή μέρος των οικίσκων της Μπιρμπίτας προοριζόταν για τους αθίγγανους της Καλαμάτας, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Ακολούθως, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να υλοποιηθούν και σχολίασε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν ενέργειες. «Συνηθίσαμε να συσκεπτόμαστε για να μη σκεπτόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, «και να κάνουμε πράξεις, όπως ενέργειες υποστήριξης και εφαρμογής του νόμου για όσους εκτρέπονται».
Εξέφρασε την άποψη πως η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα και δήλωσε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει διάθεση για συνεργασία, σημειώνοντας: «Θα υλοποιηθούν όλα όσα συμφωνήσαμε κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Συρίγο (γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής)». Επανέλαβε δε, τις σχετικές του ανακοινώσεις περί διακοπής των παροχών νερού σε Μπιρμπίτα και Αγία Τριάδα.

Στο Βρούτση το θέμα των ιδιοκτησιών του ΟΕΚ
Επιπρόσθετα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως κατά τη συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση, θα του θίξει και το θέμα των καταπατημένων οικοπέδων του πρώην ΟΕΚ, προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες από πλευράς υπουργείου.
Όσον αφορά στην επίδοση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής στους αθίγγανους στην Αγία Τριάδα, δήλωσε ότι υπήρξε μια δυσκολία με τους δικαστικούς επιμελητές, λόγω της υφής του εγχειρήματος, και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος χώρος στα «Παλιάμπελα» να μη γίνει χώρος άθλησης, όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Ανέφερε πως θα υλοποιηθεί η διαδικασία των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και από ιδιοκτήτες εκτάσεων της περιοχής, τους οποίους θα υποστηρίξει το Δημόσιο.  

Ο Δήμος Καλαμάτας 
Μιλώντας για τις ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας, είπε πως κάνει όποιες διευκολύνσεις μπορεί για τους αθίγγανους, έχοντας ανοίξει «δρόμο» με τις προσλήψεις τους, ως εποχικοί υπάλληλο, ή και με την απασχόλησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινωνικής εργασίας, προκειμένου να μη φυλακιστούν άτομα που έχουν δοσοληψίες με το νόμο για διάφορες παραβάσεις.
«Πρέπει όμως να λειτουργούμε με κριτήριο τη νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, παρατήρησε πως υπάρχουν και καλοί και κακοί αθίγγανοι και δε θα πρέπει να στοχοποιούνται οι ομάδες, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει κι εκείνοι να είναι συνεπείς, να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν πλέον πράξεις, όπως να ελέγχονται τα φορτηγά που είναι γεμάτα σίδερα, να γίνονται έλεγχοι για άδειες, αλλά και να ελέγχονται οι επιχειρήσεις που αγοράζουν σίδερα.