Λαμπρόπουλος: Δε θα ψηφίσω τη νέα σύμβαση για την Ολυμπία Οδό


 

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι . ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ήξεις – αφήξεις του υπουργείου για Ολυμπία Οδό

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας με συναδέλφους του από την Ηλεία δεν υπογράφουν την τροποποιημένη σύμβαση, αν ο δρόμος δε φτάσει μέχρι την Τσακώνα

 

 

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει από τις αρχές του μήνα ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ι. Λαμπρόπουλος, σχετικά με την Ολυμπία Οδό και ειδικότερα τα θέματα που είχαν να κάνουν με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2007 για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και την τύχη του τμήματος  Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, έστω και με την αποκαλούμενη μηδενική λύση στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Εμείς θεωρούμε ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι ο δρόμος θα συνεχισθεί, όπως προέβλεπε η σύμβαση εδώ στη Βουλή.

 

Διαφορετικά, σας το επαναλαμβάνουμε -είναι εδώ και οι βουλευτές της Ηλείας, είμαστε και δυο οι νομοί μαζί και ξεσηκωμένοι- ότι εδώ στη Βουλή δε θα υπογράψουμε, δε θα ψηφίσουμε καμία τροποποίηση.

 

Και όχι μόνο αυτό. Εγώ προσθέτω: Για όποια εκατομμύρια ευρώ δοθούν στις τεχνικές εταιρείες και στους εργολάβους, εγώ θα πάρω τις αποφάσεις και θα πάω στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άλλη μέρα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στ. Καλογιάννης, σημείωσε ότι «δουλεύουμε δεκαπέντε ώρες κατ’ ελάχιστον κάθε μέρα για να πάνε μπροστά αυτά τα έργα, για να πάει μπροστά ο τόπος.  Είπατε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δε θέλω να αντικρούσω, διότι δε στέκουν. Λυπάμαι. Και οι υψηλοί τόνοι επίσης δε βοηθούν σε τίποτε. Ποια είναι τα επιχειρήματα;
Να μείνουν οι συμβάσεις ως έχουν; Να μείνουν. Όμως, σας έχω πει δεκάδες φορές ότι οι συμβάσεις αυτές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα έσοδα των διοδίων, έχουν σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σκέλος μειωμένα έσοδα, κατά 45% κατά μέσο όρο. Ποια είναι η λύση που προτείνετε; Καταθέστε μια εναλλακτική πρόταση και εμείς αμέσως, αυθημερόν, θα την εξετάσουμε σε βάθος. Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα. Νομίζετε ότι εμείς ξαφνικά στο υπουργείο είπαμε, τι να κάνουμε, ας φέρουμε κάποιες τροποποιημένες συμβάσεις;
Και σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβω ότι σήμερα που μιλάμε βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο με τις τράπεζες, κυρίως θα έλεγα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέσω διαφόρων γενικών διευθύνσεων που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με θέματα ανταγωνισμού, με θέματα εσωτερικής αγοράς, με θέματα μεταφορών, θα εξαντλήσει κάθε άρθρο, κάθε τροποποίηση που θα γίνει στη σύμβαση. Και μόλις –το εύχομαι και το ελπίζω ολόψυχα- τα πράγματα ολοκληρωθούν και κατατεθούν οι συμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθένας από μας θα αναλάβει και τις ευθύνες του και θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Είναι απλά τα πράγματα, δε χρειάζονται ούτε φωνές ούτε τίποτε άλλο».