Ο Δήμος Μεσσήνης τίμησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο (φωτογραφίες)

Ο Δήμος Μεσσήνης τίμησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο (φωτογραφίες)

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Έντονη ήταν η συγκίνηση που ένιωσε χθες το μεσημέρι ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Τελετή, σεμνή και λιτή, όπως ταίριαζε στον εκ Βαλύρας ορμώμενο ιεράρχη, ο οποίος δε δίστασε να απαντήσει στα όσα ειπώθηκαν για το πρόσωπό του, πως «δεν κάνω τίποτε άξιο επαίνου, αλλά απλά και αθόρυβα το καθήκον και το χρέος μου. Δεν περιμένω έπαινο για τα όσα ευλόγησε ο Θεός και γίνονται», ενώ ευχαρίστησε για τις «εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού που έγιναν στην αναξιότητά μου».

Ο κ. Ευστάθιος λειτούργησε το πρωί στο ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, μαζί με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ενώ του δώρισε την εικόνα της Υπαπαντής. Τα λόγια του ήταν τόσο θερμά, που ο κ. Ευστάθιος δήλωσε πως θα τα θυμάται έως ότου πεθάνει.

Ομιλία Ηλιόπουλου
Στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Πατσιώτης, ανέγνωσε την απόφαση του Σώματος να τιμηθεί ο κ. Ευστάθιος.
Ακολούθησε ομιλία από το δημοτικό σύμβουλο Αναστ. Ηλιόπουλο για τη ζωή του τιμώμενου προσώπου. Αναφέρθηκε σε περιστατικά γνωστά και άγνωστα, αλλά και σε στιγμές καθοριστικές, όπως της ανακήρυξής του, τον Αύγουστο του ’80, σε μητροπολίτη και της ενθρόνισής του ένα μήνα αργότερα, αλλά και στη φράση προς το ποίμνιό του, «δώστε μου τα χέρια σας και πάρτε την καρδιά μου», μια καθοριστική φράση αγάπης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο κ. Ευστάθιος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στη φιλανθρωπία, κατασκευάζοντας γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, πανεπιστήμια και κατασκηνώσεις, έδωσε νέα πνοή στο κατηχητικό έργο και στη διαπαιδαγώγηση των νέων, ενώ δεν ξέχασε τη Βαλύρα και τα παιδιά της. Χαρακτήρισε μακαρία πόλη τη Βαλύρα, επειδή ο τιμώμενος μητροπολίτης συγκαταλέγεται στα παιδιά της και, καταλήγοντας, ευχήθηκε να συνεχίσει να προσφέρει απλόχερα αγάπη, αλλά και ο Θεός να τον κρατά υγιή και μακροημερεύοντα.

Η απονομή τιμητικής πλακέτας
Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα για το Δήμο Μεσσήνης ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και το σεβασμό όλων. «Καυχόμαστε», είπε, «για την ευλογημένη πορεία σας στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης», ενώ σημείωσε πως υπό την ποιμαντορία του η Εκκλησία προσφέρει αυτή τη δύσκολη ώρα καταφύγιο. Πρόσθεσε δε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού στο πρόσωπο του κ. Ευσταθίου. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι σκέψεις σας θα μας καθοδηγούν στο δύσκολο έργο που επιτελούμε για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο», είπε καταλήγοντας και στη συνέχεια απένειμε τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο ιεράρχη.

Το τιμώμενο πρόσωπο
Ακολούθησε η προβολή βίντεο για τη ζωή του κ. Ευσταθίου και με το πέρας του, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, ανέβηκε στο βήμα. «Όση ώρα έλεγε ο κ. Ηλιόπουλος αυτά που είπε, είχα σκεφτεί να παραμερίσω το χειρόγραφό μου και να απαντήσω σε όσα είπε. Κατάλαβα ότι δε θα τα καταφέρω, καθώς η συγκίνηση βάζει φραγμό στη γλώσσα», ήταν η πρώτη του αναφορά.
Πρόσθεσε, εμφανέστατα συγκινημένος, πως η τιμή που του γίνεται αντανακλά στην οικογένειά του, τους γονείς και τα αδέλφια του που τον στήριξαν, αλλά και στους δασκάλους του, ενώ παρατήρησε πως τον συγκίνησε η διάκριση, που επεκτείνεται στον ιερό κλήρο και τον ευλογημένο λαό της Μεσσηνίας.
Τέλος, δήλωσε πως αποδέχεται την τιμή, επειδή απλώνεται και σε ολόκληρη την Εκκλησία και πρόσθεσε με νόημα: «Όσο πληγώνεται η Εκκλησία από σφάλματα των παιδιών της, τόσο μεγαλώνει με τιμές όπως αυτή που μου επιφυλάχθηκε».

Περιορίστηκε δε να παρατηρήσει πως η Εκκλησία γιγάντωσε τη θέλησή του για προσφορά.
Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας