Π.Τατούλης: Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά από τις Περιφέρειες


 

Ουσιαστική αποκέντρωση, όχι υπονόμευση από το κράτος και «stop» στις περικοπές θεσμοθετημένων πόρων. Αυτές οι τρεις φράσεις είναι κοινές στο στόμα των περιφερειαρχών της χώρας, οι οποίοι με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr κάνουν κριτική αλλά και τον απολογισμό για τα δύο χρόνια «Καλλικράτη».

 

Οι περιφερειάρχες επισημαίνουν, επίσης, το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, που σε συνδυασμό με τους «κουρεμένους» ΚΑΠ, ελέω μνημονίων, δε βοηθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη», καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας περνά και μέσα από τις Περιφέρειες (στη φωτό με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, που πρόσφατα ζήτησε περισσότερο ΕΣΠΑ 2 για τις Περιφέρειες).

 

Μάλιστα, αναφορικά με τις άμεσες αποφάσεις που απαιτείται να λαμβάνονται από τις Περιφέρειες (π.χ. ΕΣΠΑ), σχολιάζουν αρνητικά τη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί με τον «Καλλικράτη», είτε μέσω του δαιδάλου των συναρμοδιοτήτων είτε μέσω της καθυστέρησης που παρατηρείται στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων στον έλεγχο μονιμότητας.

 

 

Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Επιστροφή της αποκεντρωμένης στη «γενική διευθυντική» κατάσταση

Κατά των αποκεντρωμένων διοικήσεων στρέφεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ζητώντας να μετατραπούν σε γενικές διευθύνσεις, με αφορμή τα δύο χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Αναλυτικότερα: «Μεταφέροντας την εξουσία σε Περιφερειακές Αρχές ο “Καλλικράτης” αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και ελπίδα για τον τόπο σε καίριο πολιτικό χρόνο, με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική συνεισφορά μείωσης δαπανών, που ξεπερνά τα 3,5 δισ. σε ετήσια βάση. Καμία δομή του κράτους, ή της κεντρικής κυβέρνησης αυτόνομα, δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο περικοπών και προσφοράς στον κοινό σκοπό για έξοδο της πατρίδας από την κρίση.

 

Σήμερα, όμως, χρειάζεται πλήρης αλλαγή των αντιλήψεων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, νέο όραμα και αποφασιστικότητα που θα δώσει στη μεταρρύθμιση αυτή την αναγκαία ώθηση, όχι όμως με αντισυνταγματικές μεθοδολογίες που καταλύουν την εξουσία που ανατέθηκε από τους πολίτες στην Αιρετή Περιφερειακή, αλλά και στη Δημοτική Αυτοδιοίκηση.
Οι Περιφέρειες θα πρέπει να επωμιστούν το βασικό βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου, γιατί έχουν τη δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας στα διεθνή φόρα με μικρότερο κόστος από την κεντρική κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο νέο όραμα θα πρέπει να ενισχυθούν έτι περαιτέρω με αρμοδιότητες όπως στα δάση, στα νερά, στη χωροταξία. Η αρμοδιότητα της Υγείας θα πρέπει να μεταφερθεί στις αιρετές Περιφέρειες από 1/1/2013, όπως προέβλεπε εξαρχής η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, προ του 1990, ως Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με γενικό γραμματέα υψηλόβαθμο στέλεχός της και όχι κομματικά διορισμένο».