Διαφωνούν οι κάτοικοι με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μάνη


Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος

 

«Όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών στη Μάνη, έγκαιρη ενημέρωση του Δήμου και των κατοίκων και το δικαίωμα γνωμοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο» είναι οι τρεις άξονες στους οποίους κινείται το ψήφισμα που εκδόθηκε το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης στο παλιό Δημοτικό Σχοιλείο Καρδαμύλης.

Όπως αποφασίστηκε, το ψήφισμα μαζί με την από 25/4/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ίδιο θέμα, θα αποσταλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το κάλεσμα έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων της περιοχής, οι εκπρόσωποι των Τουριστικών Γραφείων και η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων.

Από τη συνάντηση προέκυψε ένα ακόμη μήνυμα, όπως επισήμανε στο «Θ» μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων, «η ισχύς εν τη ενώσει», αφού αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη προσέλευση κατοίκων της περιοχής, αλλά και το ουσιαστικό ενδιαφέρον που έδειξαν για ενημέρωση…

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Γ. Τζαννετάκης.

Το «παρών» έδωσε και ο δικηγόρος Ιωάννης Δημητράκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλάκις με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και κλήθηκε ώστε να τοποθετηθεί νομικά και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, προκειμένου να χαραχθεί κοινή πορεία για οριστική λύση.

 

Το εφιαλτικό σενάριο

Οι παριστάμενοι είδαν δύο 15λεπτα video με το εφιαλτικό, όπως μας επισημάνθηκε,  σενάριο που παίζεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, φωτογραφίες από εγκαταστάσεις που έχουν βάρβαρα επιδράσει στο τοπίο, αλλά και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, που μπορούν να δώσουν μια εικόνα τού πώς θα μπορούσε να γίνει ο τόπος αν επιδειχθεί αδιαφορία από τους κατοίκους.

«Αποκτήσαμε», μας τόνισαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής, «μια πιο σαφή εικόνα του τεράστιου αυτού θέματος, και αποφασίστηκε ο σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις μας. Η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μας θα συνεχιστεί και είμαστε σίγουροι ότι θα τον πετύχουμε, από τη στιγμή που έχουμε ως όπλο τη δύναμη της ενότητας» 

Τα μέλη μάς μίλησαν, επίσης, για τον τεράστιο κίνδυνο που ήδη έκανε την εμφάνισή του και στον τόπο με την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών.

Η καταστροφή που γίνεται από τέτοιου είδος ενέργειες, είναι: πρώτα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Μάνης, που, ως γνωστόν, αποτελεί ολόκληρη ένα ανοιχτό Μουσείο, δεύτερον στην αξία της γης και των κατοικιών (κάθετη η πτώση), στη γύρω περιοχή της εγκατάστασης- και όχι μόνο αυτό, γιατί ακολουθεί το αναμφισβήτητο γεγονός, πως η οικονομία της περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού στηρίζεται στον τουρισμό, που υπάρχει λόγω του σπάνιου φυσικού κάλλους της Μάνης.

Και το τελευταίο, ήδη αμφισβητείται με έγκυρα πια στοιχεία το οικονομικό όφελος των επενδυτών…

Όπως μας επισημάνθηκε, «ξεκινάμε από τον εξονυχιστικό έλεγχο, επί της ουσίας, των αδειών που ήδη έχουν εγκριθεί, ζητάμε να ενημερωθούμε για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και γενικώς ποιοι και τι κινείται στην περιοχή».