Κι όμως είναι δίπλα μας…


 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Ανδρειωμένου, με τίτλο: «Αναζητώντας τον “άλλο” Κάλβο. Επιστημονικές ενασχολήσεις του στην Κέρκυρα», το οποίο εστιάζει στη μετά το 1826 δραστηριότητα του ποιητή στο νησί των Φαιάκων, όπου έζησε για είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια (1826-1852).

Η περίοδος αυτή της καλβικής δημιουργίας, μολονότι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα, δεν έχει απασχολήσει τους ερευνητές στο βαθμό που θα της άξιζε. Έτσι, πολλές από τις πνευματικές του επιδόσεις αυτών των χρόνων είτε λανθάνουν είτε θίγονται σε λίγες μόνο αράδες από τους βιογράφους του, με αρκετές εξ αυτών να έχουν πλήρως υποβαθμιστεί ή και αγνοηθεί.

Αυτήν ακριβώς την έλλειψη επιχειρεί να καλύψει η παρούσα εργασία, η οποία αφορμάται από άγνωστα εν πολλοίς δημοσιεύματα του ποιητή της Αρετής, τα οποία επανεκδίδονται με όλους τους κανόνες της φιλολογικής κριτικής, σχολιάζονται διεξοδικά και τοποθετούνται στο οικείο κοινωνικό και πνευματικό πλαίσιο.

Ο δε εντοπισμός και η μελέτη των πρωτογενών τεκμηρίων βασίζονται σε εκτεταμένη έρευνα δυσεύρετων και σπάνιων εντύπων. Απώτερος στόχος της όλης πραγμάτευσης είναι να αναδειχθούν όψεις της καλβικής δραστηριότητας άγνωστες έως σήμερα και να συμπληρωθεί η εικόνα που έχουμε για τον Ανδρέα Κάλβο, όχι μόνο ως ποιητή, αλλά και ως «ανθρώπου των γραμμάτων». Παράλληλα, επιχειρείται να ριχθεί φως στις επιδράσεις που δέχθηκε, στα βιβλία που διάβασε και, κυρίως, στο θέμα των σπουδών του. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στο πλαίσιο του αναμφισβήτητου εγκυκλοπαιδισμού του, αποδεικνύεται η στέρεη επιστημονική του κατάρτιση και το εύρος των πολλαπλών ενδιαφερόντων του. Από την άλλη, τα εξαγόμενα πορίσματα, στα οποία καταλήγει ο ιστορικός των Μαθηματικών Δημήτρης Πατσόπουλος που έχει συγγράψει το επίμετρο του βιβλίου, ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε μια συνολική και πρωτότυπη επανάγνωση των Ωδών, υπό το πρίσμα των επιδόσεών του σε ποικίλους τομείς του επιστητού (π.χ. στα Μαθηματικά).