Κουκουλόπουλος «Υπαρξιακή ανάγκη η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ»


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 

Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είναι μια υπαρξιακή ανάγκη, σημείωσε χθες από την Καλαμάτα όπου μίλησε κλείνοντας τον πρώτο κύκλο της προσυνεδριακής διαδικασίας στη Μεσσηνία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα από τους παριστάμενους: «Πάρτε σήμερα την παράταξη στα χέρια σας, γιατί αύριο θα πρέπει να πάρετε την πατρίδα στα χέρια σας».

Είχε προηγηθεί ο συντονιστής της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Μιχ. Σούμπλης, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και πως η δεύτερη φάση του προσυνεδριακού διαλόγου προβλέπει στο διάστημα έως τις 22 Φεβρουαρίου τη διοργάνωση δύο δημόσιων συζητήσεων ανά οργάνωση και ανά νομαρχιακή επιτροπή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το καταστατικό και την ανασυγκρότηση.        

Ο κ. Σούμπλης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα πως δεν υπήρχε άλλη λύση για να την ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και πως δεν ήταν ελληνική επιλογή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Παραδέχθηκε ωστόσο τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «φταίμε γιατί από τη δεκαετία του ’90 δεν είδαμε την κατάσταση», ενώ, στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η πολιτική που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, ακολουθείται σήμερα. Τέλος, σημείωσε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνάται η χώρα.

 

«Βρίσκουμε το βηματισμό μας»

Από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας την προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ είπε πως «βρίσκουμε το βηματισμό μας και είμαστε περισσότεροι από όσοι θα νόμιζαν κάποιοι».

Ανέφερε ότι η πατρίδα παρουσιάζει στροφή φέτος, με πολύ κόπο και με τις ανείπωτες θυσίες των Ελλήνων και πρόσθεσε «ότι βρισκόμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο της διαδρομής και μπορούμε να δούμε το φως για την έξοδο από την κρίση».

Αναφέρθηκε στην πορεία του ΠΑΣΟΚ τα τρία τελευταία χρόνια και, μεταξύ άλλων, είπε πως συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ «με ειλικρίνεια και χωρίς πίσω σκέψεις». Πρόσθεσε πως ενώ υπήρχε η γκρίνια ότι θα ωφεληθούν τα άλλα δύο κόμματα, «προείχε το καλό της πατρίδας και μετά τα κομματικά ταμεία. Η καθαρή στήριξη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα συμβατή με την ετυμηγορία του λαού στις 17 Ιουνίου».

Χαρακτήρισε ως παράδοξο το ότι ενώ στις 17 Ιουνίου επικρίθηκε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, πλήρωσε τον πιο βαρύ φόρο πολιτικά, «με το ιστορικό λάθος που κάναμε, όταν το Μάιο του 2010 με την ολέθρια απόφαση, που αναλάβαμε μόνοι μας το βάρος της κρίσης. Ήταν αποκοτιά; Αλαζονεία; Το υποτιμήσαμε;’, ήταν τα ερωτήματα που έθεσε και πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως αυτού, το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της πορείας της χώρας.

Και αυτός σημείωσε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος να ακολουθηθεί. Με τη σειρά του μίλησε για συνειδητή επιλογή της ΕΕ για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

 

«Πορεία με το κεφάλι ψηλά»

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως όλη αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να έχει τυχαίο ή αποσπασματικό ή φευγάτο χαρακτήρα και να μην ξεφύγει από τον οραματικό στόχο και να καταφέρει η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα, όπου η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια δε θα μεταφέρεται για επεξεργασία στη Γερμανία, προκειμένου να κερδίζει ο εργολάβος.

Όπως είπε, «δεν κάνω ενέσεις αισιοδοξίας. Η πορεία μας θα είναι με το κεφάλι με το κεφάλι ψηλά κι όχι με το κεφάλι σκυμμένο.

Δεν μπορεί παρά να πηγάζει μόνο η ελπίδα, αν αποτιμήσουμε σωστά κάποια συγκεκριμένα πράγματα» και συνέχισε λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών της κοινωνίας και των αναγκών και προτεραιοτήτων της οικονομίας και πως το έχει κόψει το σύνθημα της μισής αλήθειας, καθώς οι εξαγγελίες του βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια.