Κόλπο ή πραγματικότητα η αποχώρηση της Γλυφάδας;


Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Ενώπιον ενός πολυτασικού από κομματική προέλευση ακροατηρίου διεξήχθη προχθές βράδυ η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) στην Καλαμάτα για την αυτοδιοίκηση και το μέλλον της.

Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Τροχάτος, ενώ τις θέσεις του κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση παρουσίασαν οι Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Ρέντη – Νίκαιας και Γιάννης Αμοιρίδης, γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΜΑΡ, τέως δήμαρχος Κατερίνης και τέως βουλευτής.

Από τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον «Καλλικράτη» ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις.

Οι ομιλητές τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο που έχει να παίξει η αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό τομέα αυτή την περίοδο της κρίσης, επιπλέον όμως υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποτελέσει και τον άξονα για την ανάκαμψη της χώρας, παίρνοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και εντάσσοντας τα σωστά έργα στο ΕΣΠΑ.

Επίσης, έγινε λόγος για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση ως συστήματος της απλής αναλογικής, ενώ για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το χρόνο διεξαγωγής των ερχόμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, κατατέθηκε η άποψη ότι δε θα πρέπει να γίνουν μετά το 2014.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ από την παράταξη της πλειοψηφίας παραβρέθηκε ακόμη ο Γιάννης Αδαμόπουλος. Τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αργυράκης. Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας ήταν εκεί ο Κώστας Ανδρέακος, ο Δημήτρης Πουλόπουλος και ο Δημήτρης Φαββατάς, επίσης παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης Νίκος Τζώρτζης, ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δήμο Καλαμάτας στο παρελθόν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μάνης Γ. Τσιμικλής, ο αντιδήμαρχος Δ. Μάνης Β. Κυβέλος, ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλος, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος- αρχιτέκτων Γ. Κυριακόπουλος.