Ξεκινά η διαδικασία για τη μονοδρόμηση της Οδού Μπουλούκου


Ο καθορισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης «Βουλκανιωτίσσης», ως πολιούχου της Μεσσήνης, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης προχθές.

Η απόφαση έπεται της αντίστοιχης του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να προωθήσει το αίτημα από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη στα αρμόδια υπουργεία, για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και τον καθορισμό της 20ής Σεπτεμβρίου ως ημέρας αργίας για τη Μεσσήνη. Θα προταθεί, δε, να είναι αργία για τις δημόσιες – δημοτικές υπηρεσίες και τα σχολεία, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα παραμένουν ανοιχτές.

 

Εντάξεις έργων

Τη χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση δρόμου από Κακοπέτρι έως διασταύρωση οδού Βαλύρας-Αρχαίας Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 478.600 ευρώ, αποδέχθηκε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, κατόπιν της απόφασης ένταξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013».

Παράλληλα, έγινε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Το έργο αφορά στην ασφαλτόστρωση σε μήκος 3 χιλιομέτρων του χωμάτινου δρόμου από Κακοπέτρι προς Ι. Μονή Βουλκάνου, με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς αγροτικών προϊόντων και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πυρόπληκτων τοπικών κοινοτήτων Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος (τ.κ. Βλάση – Κουρτάκι)», με προϋπολογισμό 274.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, έγινε τροποποίηση προηγούμενης απόφασης που αφορά στο έργο «Αστική Αναβάθμιση Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 703.660 ευρώ, για το οποίο έχει υποβληθεί φάκελος χρηματοδότησης στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Κι αυτό, εξαιτίας της ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της πρότασης από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, που οδήγησαν σε αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού.

Η πρόταση περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποέργων:

-«Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού εντός πόλεως Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 265.000 ευρώ

-«Προμήθεια ειδών αστικού εξοπλισμού», με προϋπολογισμό 39.606 ευρώ

-«Συντήρηση – διαχείριση χώρων πρασίνου κεντρικού πάρκου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 69.000 ευρώ

-«Συντήρηση, βελτίωση & αναβάθμιση παιδικών χαρών σχεδίου πόλης Δήμου Μεσσήνης», με α’ ειδικό προϋπολογισμό 195.000 ευρώ

-«Συντήρηση, βελτίωση & αναβάθμιση παιδικών χαρών σχεδίου πόλης Δήμου Μεσσήνης», με β’ ειδικό προϋπολογισμό 134.254 ευρώ.

 

Δημοπράτηση ελεγχόμενης στάθμευσης

Το έργο με τίτλο «Σήμανση περιοχής ελεγχόμενης στάθμευσης Μεσσήνης», προϋπολογισμού 19.740 ευρώ, πρόκειται να δημοπρατηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πως, αν και ο προϋπολογισμός είναι στο όριο της απευθείας ανάθεσης του δημάρχου, για λόγους διαφάνειας και οικονομίας αποφασίστηκε να γίνει δημοπράτηση.

Η μελέτη αφορά στην τοποθέτηση σήμανσης και την κατασκευή διαγράμμισης για τη δημιουργία 250 περίπου θέσεων στάθμευσης με πληρωμή στο κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά στις περιοχές που θα εφαρμοστεί, είναι: οι περιμετρικοί δρόμοι γύρω από την κεντρική πλατεία, τμήμα της οδού Δημάρχου Κούτσικα (Μπούκας, από την πλατεία μέχρι την οδό Αγ. Λαύρας, τμήμα της οδού Ερμού (από Πολυτεχνείου έως Φεσσά), το πάρκινγκ πίσω από Δασκαρόλειο και το μικρό πάρκινγκ έναντι της ALPHA BANK.

Όσο για το κόστος, θα καταβάλλεται με ξυστές κάρτες και θα είναι: 0,50 ευρώ μέχρι 1 ώρα, 1,00 ευρώ μέχρι 2 ώρες και 2,00 ευρώ μέχρι 3 ώρες.

Έχουν, μάλιστα, προβλεφθεί ειδικές θέσεις για δίκυκλα, οχήματα με σήμανση ΑμεΑ, ταξί. Οι δε θέσεις των μόνιμων κατοίκων που έχουν προβλεφθεί δε θα υλοποιηθούν στην παρούσα φάση, παρά μόνο αν διαπιστωθεί ότι είναι απαραίτητες και μετά από ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Τεχνική συνάντηση έργων ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, διαδοχικές συσκέψεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τους αναδόχους των έργων ΕΣΠΑ, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης και τους επιβλέποντες μηχανικούς, με σκοπό την προετοιμασία της προγραμματιζόμενης για την επόμενη εβδομάδα τεχνικής συνάντησης των τεχνικών συμβούλων της Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης.

Θέμα της εν λόγω συνάντησης είναι η πορεία υλοποίησης των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων.

 

Να δοθεί λύση με Τεχνικά Συμβούλια

Στο θέμα της λειτουργίας Τεχνικών Συμβουλίων και στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Πελοπόννησο αναφέρεται, τέλος, ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης.

Όπως σημειώνεται: «Με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, το ΠΔ 7/2013, προβλέπεται η σύσταση Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων στην έδρα κάθε Περιφέρειας. Στη σύνθεση του συμβουλίου μετέχουν, μεταξύ άλλων, και δύο τεχνικοί υπάλληλοι με Α1 βαθμό. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή υπάρχει μόνο ένας τεχνικός υπάλληλος με Α1 βαθμό, είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ και στις διαδικασίες απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, κι αυτό, γιατί το Τεχνικό Συμβούλιο χρειάζεται να γνωμοδοτήσει σε διάφορα στάδια της διαδικασίας εκτέλεσης των δημοσίων έργων, όπως έγκριση μελετών, έγκριση ανακεφαλαιωτικών πινάκων, παρατάσεων, αιτήσεων θεραπείας κ.λπ.

Απαιτείται, λοιπόν, η τροποποίηση των διατάξεων του ΠΔ 7/2013, ώστε να μπορούν να συσταθούν παντού Τεχνικά Συμβούλια σε κάθε νομό. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί μια λογική παράταση στη λειτουργία των υφιστάμενων Τεχνικών Συμβουλίων, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτών που δρομολογούνται από τους φορείς».