Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει προσφυγή για τα δημοτικά τέλη


Ανησυχία στον ιατρικό κόσμο, για το ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης μονάδων αίματος στη χώρα μας στο μέλλον, προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να «παγώσει» για τρία χρόνια τις ποσότητες αίματος που εισάγονται από την Ελβετία και να προχωρήσει από εκεί και πέρα στη σταδιακή μείωση του εισαγόμενου αίματος, με παράλληλη προσπάθεια αύξησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Σε δηλώσεις της η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας πρόσφατα συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα».

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο αριθμός των μονάδων αίματος που θα εισαχθούν από την Ελβετία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και ότι η Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας θα παρέχει τεχνογνωσία στο ζήτημα της περαιτέρω αύξησης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ιατρικού κόσμου στη δήλωση της υφυπουργού, φορείς του οποίου εκτιμούν ότι η Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας θα περιορίσει βάσει της συμφωνίας τη χορήγηση μονάδων αίματος στη χώρα μας, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνει ότι η απόφαση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Με την απόφαση αυτή η υφυπουργός δέσμευσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα έχουν διαμορφωθούν οι ανάγκες και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε» αναφέρει.

«Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί το κόστος και με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός, την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές» πρόσθεσε ο ΙΣΑ.
 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ