Πέτρος Πεντεφούντης


Της Μαρίας Νίκα

 

Επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μείωση των αποδοχών τους κατά 35% θα υπογράψουν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, αποδεχόμενοι την πρόταση για περικοπές που τους έγινε από τη Διοίκηση της οργάνωσης.

«Είναι μια μεγάλη μείωση, μια προσπάθεια που κάνουμε οι εργαζόμενοι πάνω από τις δυνατότητές μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το συνεταιρισμό σε ζωή και λειτουργία» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου των 76 εργαζομένων της ΕΑΣ, Ηλίας Μπελεχρής. «Αυτή η σύμβαση θα είναι επιχειρησιακή ενός χρόνου. Εμείς έχουμε βάλει ως όρο, με τη λήξη της επιχειρησιακής, εφόσον θα έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση, να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τότε εάν θα ακολουθήσουμε την κλαδική ή θα πάμε σε νέα επιχειρησιακή».

Όσο για το σκεπτικό με το οποίο συμφώνησαν στην πρόταση που τους έγινε: «Συμφωνήσαμε σε αυτή την πρόταση, με την υποχρέωση της Διοίκησης να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων, γι’ αυτό και δεχθήκαμε αυτή τη μεγάλη περικοπή. Γιατί σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας, η οργάνωση δεν αντέχει σε αυτό το μισθολογικό κόστος. Ο άλλος τρόπος περικοπής θα ήταν η απόλυση κάποιων ή η εκ περιτροπής εργασία. Για να μη μπούμε σε αυτή την ανθρωποφάγο διαδικασία, είπαμε να υποστούμε όλοι μια πίεση και ένα κόστος».

Ο κ. Μπελεχρής σημείωσε, επίσης, ότι με την παλιά σύμβαση προ μνημονίου ένας μέσος μισθός, με 15 – 20 χρόνια υπηρεσίας, ήταν γύρω στα 1.300 ευρώ. «Τώρα το 90% θα πάει κάτω από τα 1.000. Συμφωνήσαμε, όμως, τα 700 ευρώ καθαρά να είναι όριο. Δηλαδή να μην πέσει κανείς κάτω από αυτά».

Σχετικά με τα δεδουλευμένα των 9 – 10 μηνών που τους οφείλονται, η διεύθυνση δεσμεύθηκε, σύμφωνα με τον κ. Μπελεχρή, ότι θα γίνει σταδιακή εξόφληση.

«Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν την πρόταση που τους κάναμε, με τη συμφωνία οι χαμηλόμισθοι να μην πέσουν κάτω από τα 700 ευρώ» επισήμανε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κώστας Κατσούλης. «Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα είναι για ένα χρόνο, με την προϋπόθεση ότι μέσα στο χρόνο οι δραστηριότητες της ΕΑΣ, εφόδια, εμπόριο κ.λπ., θα είναι βιώσιμες. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να γίνει η ενεργοποίηση για να πληρωθεί το προσωπικό. Πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από αυτά που εσοδεύει η Ένωση. Έχει περιθώρια να γίνει έτσι, δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο».