Πρεμιέρα με Χίτσκοκ αύριο για τη νέα κινηματογραφική λέσχη στο Δημοτικό Θέατρο


 

 

Την πρώτη της προβολή κάνει αύριο η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. Στις 9.15 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων».

Για την καινούργια προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει, μίλησαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, αλλά και υποστηρικτές της. «Σε στιγμές κρίσης οι νέοι τολμούν, αντιστέκονται και δημιουργούν» σημείωσε ο πρόεδρος της «Φάρις», Νίκος Μπασακίδης, αναφέροντας ότι ο Δήμος στηρίζει το εγχείρημα. «Με προσμονή αναμένεται και το επόμενο βήμα της Λέσχης, η λειτουργία του θερινού κινηματογράφου, όπου επίσης ο Δήμος θα βοηθήσει» πρόσθεσε.

 

Η Αναστασία Λιόκουρα, δικηγόρος, νομική σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης, παρατήρησε: «Μας ένωσε η μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το ποιοτικό σινεμά, θέλουμε να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει στην πόλη, ζητάμε τη στήριξη του κοινού και των φίλων του κινηματογράφου».

Ιδρυτικός μέλος της Λέσχης και διαχειριστής της είναι ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Παπαευσταθίου, ο οποίος χθες σημείωσε: «Μεγαλώσαμε όλοι με τις αναμνήσεις της παλιάς Λέσχης. Κάποιοι από εμάς είμαστε παιδιά μελών εκείνης της Λέσχης, συνεπώς υπάρχει μια γονιδιακή ταύτιση. Ευχαριστούμε το δήμαρχο, τον κ. Μπασακίδη και τη “Φάρις”, το ΔΗΠΕΘΕΚ, την Ολυμπία Δημητρέα, το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Ξανθούλη. Έχουμε βρει άριστο έδαφος για να κάνουμε ακόμα περισσότερα και πιο γόνιμα πράγματα και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κοινού της Καλαμάτας, που περιμένει τη λέσχη, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, με ανυπομονησία».

 

Από τα ιδρυτικά μέλη και ο Ανδρέας Πετροπουλέας, μίλησε για το πρόγραμμα: «Ως πρώτη θεματική ενότητα επιλέξαμε τον κύκλο μυστηρίου νουάρ, επειδή σκεφθήκαμε ότι αρέσει σε όλους, ξυπνά αναμνήσεις, θα βρει υποστηρικτές από τους παλιούς θεατές της Λέσχης, αλλά θα δημιουργήσει και οπαδούς στο νεότερο κοινό».

Ο Λευτέρης Σταματελόπουλος είναι ο γραφίστας της ομάδας: «Ανέλαβα με χαρά την οπτική επικοινωνία της Λέσχης, μια συνεργασία που ελπίζω θα συνεχιστεί, γιατί η Λέσχη αξίζει να υπάρχει. Παλιότερα οι Καλαματιανοί την είχαν στηρίξει, ελπίζω να κάνουν το ίδιο και τώρα».

Από την πλευρά του Δημοτικού Θεάτρου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Ξανθούλης, σχολίασε: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που με την ανάληψη των ευθυνών μου, κινηματογράφος και θέατρο συναντιούνται στον ίδιο χώρο, εδώ στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Αυτό, εκτός από σημαντικό, μπορεί να γίνει συμβολικό και ουσιαστικό, γι’ αυτό πολύ γρήγορα να περιμένετε και συνεργασίες».

 

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 9.15 μ.μ. Για τη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί οι ταινίες: «Ραντεβού στο Παρίσι», «Άθικτος» και «Η νύχτα του κυνηγού». Είσοδος: 4 ευρώ (για νέους κάτω των 18: ελεύθερη).

 

Η αυριανή ταινία

«Στη .σκιά των τεσσάρων γιγάντων» Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock. Σενάριο: Ernest Lehman. Παίζουν: Cary Grant, Eva Marie Sant, James Mason, Martin Landau. Διάρκεια: 131΄.

Θεαματικό, αστείο, αγωνιώδες και σαρκαστικό, το κατασκοπικό μελόδραμα του Hitchcock «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», αποτελεί για πολλούς την κορυφαία του ταινία. Γυρισμένη το 1959, τοποθετεί τον Κάρι Γκραντ στη θέση ενός φιλήσυχου διαφημιστή, ο οποίος μέσα από μια παρεξήγηση γίνεται θύμα απαγωγής από κυκλώματα πρακτόρων. Το μόνο που του απομένει να κάνει είναι να αποδείξει την πραγματική του ταυτότητα, να αποκαταστήσει το όνομά του και να συναντήσει την ξανθιά της ζωής του. Για να τα πετύχει όλα αυτά μπλέκει σε μια περιπέτεια που διασχίζει με ταχύτητα την Αμερική από τη μια ως την άλλη άκρη της, χαρίζοντας σκηνές σπάνιας κινηματογραφικής ομορφιάς.

Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο Oscar καλύτερου σεναρίου.

Της Μαρίας Νίκα

http://www.youtube.com/watch?v=gSJ-xGHoiGw